Dodelijke botsingen in grenssteden Venezuela
23 Feb, 22:49
foto
Demonstranten gooien met stenen naar de Venezolaanse veiligheidstroepen op een brug die Cucuta in Colombia verbindt met Ureña in Venezuela. (Foto: Reuters)


In grenssteden in heel Venezuela is het gekomen tot dodelijke botsingen. Activisten van de oppositie hebben geprobeerd door te breken door de blokkades van de regering van president Nicolás Maduro.

Veiligheidstroepen hebben traangas en rubberen kogels afgevuurd op de demonstranten. Er zijn berichten dat een aantal leden van de veiligheidsdienst hun posten hebben verlaten en zijn overgelopen.

President Maduro heeft de landsgrenzen gedeeltelijk gesloten in een poging de hulpverlening te weren. Oppositieleider Juan Guaidó staat achter de inzameling van de buitenlandse hulp.

Hij verklaarde zich vorige maand tot interim-president en beloofde dat de leveringen, waaronder voedsel en medicijnen, zaterdag zouden binnenkomen met de hulp van vrijwilligers. Op social media prees hij zijn aanhangers voor hun 'ongekende heldenmoed' in hun pogingen om de voorraden tegen de wensen van de regering in, het land binnen te krijgen.

Ondertussen heeft president Maduro gezegd dat hij de diplomatieke betrekkingen met Colombia heeft verbroken door zijn rol in de ontwikkelingen. Hij was niet te spreken over zijn Colombiaanse ambtgenoot Iván Duque die het concert 'Venezuela Live Aid' heeft bijgewoond met de Chileense president. Colombia en Chili zijn onder de tientallen landen die Guaido als interim-president hebben erkend.

Er zijn naar verluidt minstens twee mensen doodgeschoten tijdens de confrontaties van vandaag in de buurt van de grens met Brazilië. Nog eens twee werden op vrijdag in de buurt gedood. Amnesty International heeft het gebruik van vuurwapens tegen demonstranten beschreven als een ernstige schending van de mensenrechten en een misdaad onder internationaal recht.

Om ongeveer 18:00 uur lokale tijd schatte de Colombiaanse regering het aantal gewonden bij grensovergangen op ongeveer 300. Journalisten ter plaatse hebben ernstige verwondingen gemeld, waaronder verschillende demonstranten die hun ogen verloren.

Foto's op verschillende doorgangspunten tonen veiligheidstroepen die traangas schieten op vrijwilligers en demonstranten die buitenposten verbranden en stenen gooien naar soldaten en de oproerpolitie.

Lokale media melden dat mensen springen over de barricades om de grens over te steken, terwijl parlementsleden van de oppositie uitdagende berichten op social media hebben gepost die het gebruik van geweld afzweren.

Er zijn ook meldingen geweest van het verbranden van verschillende hulptrucks - iets dat volgens Guaidó in strijd is met het internationaal recht. Guaidó bezocht de Tienditas-brug aan de Colombiaanse kant van de grens, waar hij werd vergezeld door de president van het land, Iván Duque. "Welkom aan de juiste kant van de geschiedenis", zei hij aan soldaten die hun posten hadden verlaten. Hij voegde eraan toe dat soldaten die zich bij hen voegden gegarandeerd "amnestie" zouden zijn.

Volgens de migratiedienst van Colombia zijn vandaag tegen het eind van de dag minstens 60 soldaten waren overgelopen. Het grootste deel van het leger lijkt nog steeds loyaal te zijn aan president Maduro.

Een video op social media lijkt vier militairen te tonen die de president openlijk veroordelen en hun steun aan Guaidó betuigen. "Wij zijn vaders en zonen, we hebben genoeg van zoveel onzekerheid en onrecht", zeggen ze in de video.

President Maduro zelf tweette dat "er geen oorlog zal zijn", waarbij hij foto's plaatste van juichende menigten op een bijeenkomst die hij in Caracas heeft gehouden. "Blijf met je handen af van Venezuela, Donald Trump", vertelde hij menigten. Hij beschuldigde de Amerikaanse president van het gebruik van de hulp als een middel om het land binnen te vallen. Guaidó beschuldigt hij ervan een "marionet", een "Amerikaanse pion", een "clown" en een "imperialistische bedelaar" te zijn.

Terwijl de avond viel werd gemeld dat minstens twee hulptrucks zijn teruggestuurd naar magazijnen in Colombia. Meldingen van gewonden onder demonstranten namen ook toe.

Een schip met hulp vanuit Puerto Rico is naar verluidt bedreigd met "live fire" van het Venezolaanse leger en is teruggekeerd. Guaidó heeft gezworen dat zijn aanhangers op straat zullen blijven "totdat we de vrijheid overwinnen."

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May