Venezuela: Botsingen bij gesloten grens met Colombia
23 Feb, 12:33
foto
Een inheemse man die gewond raakt bij botsingen met de militairen arriveert in een ziekenhuis in Boa Vista, Brazilië. (Foto: AFP)


Het Venezolaanse leger zet zich schrap voor een confrontatie met aanhangers van de oppositie aan de grensovergangen van het land met Colombia en Brazilië, vooruitlopend op een door de VS gesteunde inspanning om hulp te bieden. De Nationale Garde vuurde traangas af bij een menigte mensen die een gebarricadeerde grensbrug op de grens van Venezuela met Colombia bij dageraad op zaterdag opruimden. Een dag eerder, gisteren, hadden soldaten het vuur geopend op inheemsen nabij de grens met Brazilië. Daarbij vielen twee doden en raakten minstens 15 anderen gewond.

De regering van president Nicolas Maduro, die de hulpinspanning heeft afgewezen als een "goedkope show" en een voorwendsel voor een Amerikaanse invasie, heeft de Venezolaanse grens met Colombia gedeeltelijk gesloten.Ook de grensovergang met Brazilië en Curaçao is afgesloten.

De Verenigde Staten, die tot de tientallen landen behoort die oppositieleider Juan Guaido heeft erkend als de legitieme president van Venezuela, heeft zo'n 600 ton hulp opgeslagen in de Colombiaanse grensstad Cucuta. De hulp moet dit weekend de grens naar Venezuela over te steken. De Braziliaanse overheid zei dat zij 200 ton voedsel en medicijnen in de stad Boa Vista heeft opgeslagen.

De Venezolaanse vicepresident Delcy Rodriguez tweette dat "de totale, tijdelijke sluiting" het gevolg was van serieuze dreigingen tegen de veiligheid en soevereiniteit van het land. De sluiting van de grens met Colombia kwam nadat Guaido een verbod om deze te overschrijden, negeerde.

De VS heeft het geweld veroordeeld en zei in een verklaring: "De Venezolaanse militairen moeten vreedzaam toestaan dat de humanitaire hulp het land binnengaat. De wereld kijkt toe."

De spanningen in Venezuela zijn hoog opgelopen nadat Guaido zich vorige maand tot interim-president van het land verklaarde. Maduro blijft ontkennen dat er een humanitaire crisis in het land is, ondanks wijdverbreide tekorten aan voedsel en medicijnen en hyperinflatie.

Minstens vier officieren van de Nationale Garde hebben de regering van Maduro vanmorgen verloochend. Ze hebben de Colombiaanse regering om hulp gevraagd, meldt het Colombiaanse Migratieagentschap.

In Kumarakapay in het zuiden van Venezuela vertelden bewoners gisteren aan persbureau van Reuters dat soldaten hun dorp binnenkwamen en het vuur openden toen inwoners probeerden een militair konvooi te blokkeren waarvan zij dachten dat het op weg was naar de Braziliaanse grens om hulpleveringen te blokkeren.

"Ik ben tegen ze opgekomen om de humanitaire hulp te steunen," zei Richard Fernandez, een leider van de gemeenschap. "En ze kwamen naar ons toe. Ze hebben onschuldige mensen neergeschoten die in hun huizen zaten te werken."
Een inheems paar werd gedood en minstens 15 mensen raakten gewond, zeiden bewoners.

Zeven van de gewonden werden met een ambulance naar een ziekenhuis in Boa Vista in Brazilië gebracht, zei een woordvoerder van het kantoor van de gouverneur.

Diosdado Cabello, één van de meest prominente figuren van de Socialistische Partij van Maduro, beschuldigde de burgers die betrokken waren bij de botsing dat ze "gewelddadige groepen" waren die worden geleid door de oppositie.

De Venezolaanse oppositie is van plan om vandaag drie gelijktijdige hulpacties te ondernemen. Oppositieleider Guaido verraste de menigte vrijdag tijdens een concert in Cucuta. Het Venezuela Live Aid Concert was georganiseerd door de Britse miljardair Sir Richard Branson. Na het evenement sprak Guiado met de Colombiaanse president Ivan Duque en de Chileense president Sebastian Pinera die het concert hebben bijgewoond. Guiado zei dat hij het reisverbod van Maduro alleen met behulp van de strijdkrachten had kunnen omzeilen.

"De kwestie van het moment is voor de strijdkrachten, omdat we weten dat de samenleving absoluut gemobiliseerd is om anderen te helpen", zei hij. "De vraag is, hoe dit te doen wanneer het luchtruim, de maritieme toegang en wegen gesloten zijn."

Duque spoorde het Venezolaanse leger aan om aan "de juiste zijde van de geschiedenis" te zijn. Hij noemde verlenen van hulp een "onomkeerbaar, historisch proces".Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May