Venezuela: Maduro sluit grens met Brazilië
22 Feb 2019, 11:27
foto
Er vormden zich files bij de grens tussen Brazilië en Venezuela, nadat president Nicolas Maduro gisteravond had opgedragen de grensovergang te sluiten. (Foto: Reuters)


President Nicolás Maduro van Venezuela heeft opgedragen de grens met Brazilië te sluiten te midden van een controverse over buitenlandse humanitaire hulp. Maduro koos de televisie om te zeggen dat hij ook overwoog de belangrijkste grens met Colombia te sluiten om de oppositie te stoppen.

Hij ontkent elke crisis in het land en noemt de hulpverleningsplannen een door de VS georkestreerde show. Oppositieleider Juan Guaidó leidt een konvooi vanuit de hoofdstad Caracas naar de Colombiaanse grens.

Later vandaag wordt er een concert gehouden aan de Colombiaanse kant van de grens om geld in te zamelen voor Venezuela. Tegelijkertijd zal de regering van Maduro een eigen evenement organiseren, naar verluidt slechts 300 meter verderop.

Guaidó, hoofd van de Nationale Assemblee, verklaarde zich vorige maand tot interim-leider tijdens anti-regeringsprotesten. Tientallen landen, waaronder de VS en de meeste Latijns-Amerikaanse landen, erkennen hem als de Venezolaanse regeringsleider.

Guaidó en zijn bondgenoten hopen morgen -zaterdag- in weerwil van president Maduro, voedsel en medicijnen te ontvangen die worden verzameld in de buurlanden Brazilië en Colombia.

Geflankeerd door de Venezolaanse minister van Defensie en andere militaire topcommandanten, maakte Maduro bekend dat de grens met Brazilië tot nader order op donderdagavond "volledig en absoluut" zou worden gesloten. De doorgang sluit meestal 's nachts en zou normaal gesproken om 08:00 lokale tijd open gaan. Na de aankondiging snelden veel Venezolanen naar de Braziliaanse stad Pacaraima om hun voorraden in te slaan.

De Braziliaanse regering van president Jair Bolsonaro is één van degenen die Guaidó als legitieme leider erkennen, in afwachting van verkiezingen. Brazilië kondigde dinsdag aan dat, in samenwerking met de VS, voedsel en medicijnen beschikbaar zouden zijn in Pacaraima om te worden opgehaald door "de regering van waarnemend president Juan Guaidó in Venezolaanse vrachtwagens aangedreven door Venezolanen".

De Britse ondernemer Sir Richard Branson heeft een concert georganiseerd in de buurt van de Tienditas-brug, aan de Colombiaanse kant van de grens bij Cúcuta, in de hoop ongeveer $ 100 miljoen in te zamelen om voedsel en medicijnen te kopen voor Venezolanen. 'Venezuela Aid Live", zei hij, is georganiseerd op verzoek van Guaidó en een andere oppositieleider, Leopoldo López, die onder huisarrest is. Er worden een kwart miljoen mensen verwacht bij het concert.

Om zich niet te laten overbluffen, heeft de Venezolaanse regering een podium aan haar kant van de grens geplaatst voor haar Hands Off Venezuela-evenement. Het Venezolaanse leger is er tot nu toe in geslaagd om de verzending van Amerikaanse hulp uit Colombia te blokkeren. Maduro zei eerder dat hij ook een "totale sluiting" van deze grens in overweging heeft. De regering had de zee- en luchtgrens met Curaçao al gesloten. Het eiland ligt voor de noordkust van Venezuela waar Amerikaanse hulp wordt opgeslagen.

Ondanks dat hij ontkent dat er een humanitaire crisis is, heeft Maduro deze week aangekondigd dat 300 ton hulp zal worden verscheept van zijn bondgenoot Rusland. Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen jaar meer dan drie miljoen Venezolanen gevlucht omdat het land worstelt met hyperinflatie en tekorten aan essentiële goederen.

Er braken gevechten uit en werd traangas afgevuurd toen het konvooi van bussen en auto's van Guaidó kort werd gestopt door veiligheidstroepen op een weg bij Mariara, ten westen van Caracas, maar later vervolgde het konvooi zijn weg. Naar verwachting zal het ongeveer 800-900 km afleggen naar Cúcuta in Colombia. "Bevestigd - het loopt," vertelde een woordvoerder van het konvooi van Guaidó aan persbureau AFP.

Guaidó heeft gezegd dat 600.000 vrijwilligers zich al hebben ingeschreven om zaterdag te helpen met de distributie van de hulp in Venezuela. Aan de andere kant zegt de Venezolaanse regering zei dat zij 20.600 eigen voedselboxen naar het Colombiaanse grensgebied zou brengen.

Maduro die sinds 2013 aan de macht is, is in binnen- en buitenland bekritiseerd voor zijn economisch beleid. Maar het Venezolaanse leger heeft zich tot nu toe verzet tegen oproepen om hem in de steek te laten.

De voormalige chef van de militaire inlichtingendienst, Hugo Carvajal, riep het leger echter op om de president te laten vallen en hulp toe te staan. In een video-toespraak dat online werd gepost, erkende het congreslid Guaidó als "president die de leiding had" en gaf hij een scherpe berisping aan Maduro. "Je hebt honderden jongeren op straat gedood omdat ze probeerden de rechten te claimen die je hebt gestolen - dit zonder zelfs maar de doden te tellen door gebrek aan medicijnen en veiligheid."

In een andere ontwikkeling zeiden de assistenten van Guaidó in Washington dat 11 Venezolaanse diplomaten uit de VS waren overgelopen en hem steun hadden toegezegd.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April