Verzoeken raadslieden in KFC-moordzaak afgewezen
22 Feb, 00:54
foto


Rechter Siegline Wijnhard heeft op de rechtszitting van donderdag de verzoeken van de raadslieden Benito Pick en Maureen Nibte om de voorlopige hechtenis van hun cliënten op te schorten, afgewezen. De verdachten Shaquille B. en Chawila R. is tezamen en in vereniging gekwalificeerde doodslag en poging tot gekwalificeerde diefstal ten laste gelegd. In deze strafzaak heeft Marjorie Williams die werkzaam was bij KFC, het leven gelaten. Volgens Wijnhard staan de ernstige bezwaren nog overeind.

De kantonrechter voerde aan dat er duidelijke afspraken waren tussen beide verdachten. In de mobiele telefoon van Shaquille B. werd een foto van de kluis en het slachtoffer aangetroffen. Nibte die advocaat is van Chawila R., voerde aan dat haar cliënt een waterdicht alibi heeft. Chawila R. zette haar zoon af op school. De gemaskerde persoon op de camerabeelden was om 7.18 uur ter plekke en verliet het pand om 7.38 uur. Volgens de advocaat kon dit onmogelijk zijn geweest voor Chawila R., aangezien zij om 8.30 uur terug ging naar haar zoon om drank voor hem te brengen. Als Chawila R. het pand van KFC om 7.38 uur zou hebben verlaten, kon zij onmogelijk om 8.30 uur op de school van haar zoon zijn.

Nibte merkte op dat de onderzochte spullen geen DNA van de verdachte hadden. De politie vergeleek een aangetroffen vingerspoor met dat van Chawila R. en trok daarbij de conclusie dat dit spoor grotendeels overeenkwam met dat van Chawila R. Deze manier van werken van de politie keurt de raadsvrouw af. Zij voerde verder aan dat ze de verklaringen van de bewaker inconsistent vindt. In eerste instantie had hij aangegeven, dat slechts het slachtoffer via de hoofdingang het pand had betreden. Vervolgens zei de man dat hij het slachtoffer niet had zien binnenkomen, maar Chawila R. wel. Volgens de advocaat heeft de politie andere scenario’s nagelaten om te onderzoeken. Ze hebben, na de bekentenis van Chawila R., aangenomen dat zij de dader was. Bij de playground in het pand werden er ketchup zakjes, rietjes en papier aangetroffen. Deze spullen zijn nooit onderzocht.

Advocaat Pick pleitte voor Shaquille B. Hij voerde aan dat er geen sprake van opzet was voor samenwerking en voltooiing van het feit. Volgens de raadsman was er geen plan vooraf besproken. De enige bezwarende verklaringen die er zijn, zijn die van Chawila R. bij de politie afgelegd tegen de medeverdachte. Op de rechtszitting heeft zij ervoor gekozen om gebruik te maken van haar zwijgrecht. Pick merkte op dat zijn cliënt ernstig mishandeld werd door de politie, zodat hij zijn verklaringen moest ondertekenen.

Uiteindelijk koos Chawila R. ervoor om haar zwijgrecht op te geven. Ze zei dat alles wat de politie zegt wel geloofd wordt, maar wat zij en de medeverdachte verklaren als onwaarheid beschouwd wordt. Op 4 april zal deze zaak verder behandeld worden.

Wanita Ramnath

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May