Maisha Neus kan nu Surinaams paspoort aanvragen
21 Feb, 20:46
foto
Een van de memes over Maisha Neus. Zij kan nu een Surinaams paspoort aanvragen.


Maisha Neus, voorzitter van de politieke partij STREI! heeft vandaag, donderdag, de stukken ontvangen waaruit blijkt dat ze nu de Surinaamse nationaliteit heeft. Neus bezit al vanaf haar geboorte een paspoort, omdat ze onafhankelijk van haar ouders moest kunnen reizen, die werkzaam waren in Tanzania. Omdat er geen directe noodzaak was, maar ook omdat het internationaal reizen op een Nederlands paspoort gemakkelijker gaat, heeft ze het nooit ingeruild, zegt de organisatie in een persbericht.

In april 2017 begon Neus met haar politieke activiteiten. Er kwamen berichten in de kranten over de nieuwe leiders, waarvan zij er als een werd betiteld. Het aantal volgers op Facebook schoot binnen een jaar naar bijna 25.000. Deze exposure in de media, plus de aandrang van een groep jonge mede-actievoerders, maakte dat Neus in februari 2018 de stukken indiende bij de overheid om een politieke partij te mogen opstarten. Dit was een lang proces, maar eind augustus van dat jaar kreeg ze de stukken in handen, en was de actiegroep STREI! dus een officiële politieke partij. Tegelijkertijd heeft Neus toen ook de stukken ingediend om haar nationaliteit te verruilen voor de Surinaamse.

Op Facebook kwamen vaak opmerkingen van opposanten dat Neus maar terug moest naar Nederland en daar actie kon gaan voeren. De kwestie van haar nationaliteit zat sommige mensen erg hoog. Ze werd als een oproerkraaier gezien die hier onrust kwam zaaien. Er werden hierover dan ook diverse memes gemaakt (kopieerbare plaatjes).

Neus is vanaf 1991 ingezetene van Suriname en woonde na een periode van uitlandigheid vanwege studie weer hier sinds 2013. Dit betekende ook dat ze diverse rechten had als burger. Zo kon ze in augustus 2018 een rechtszaak aanspannen tegen Minister Gillmore Hoefdraad vanwege het overschrijden van het obligo leenplafond in het jaar 2016. Deze zaak loopt nog steeds.

Wat Neus niet mocht was stemmen, of zich verkiesbaar stellen voor de verkiezingen van 2020. Als voorzitter van een partij is dat natuurlijk wel cruciaal, zegt de partij. Vanaf vandaag is dat mogelijk, want ze kan nu haar Surinaamse paspoort aanvragen. Als alles goed gaat doet ze dus mee aan de verkiezingen van mei 2020, stelt STREI!.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May