Hooggeplaatste Chinese generaal krijgt levenslang
21 Feb 2019, 03:22
foto
President Xi Jinping en Fang Fenghui in 2017 nog samen. (Foto: AFP)


Een voormalige hooggeplaatste Chinese generaal is veroordeeld tot levenslang in de gevangenis wegens corruptie. Fang Fenghui, ex-chef van de gezamenlijke staf van het Volksbevrijdingsleger, werd schuldig bevonden aan omkoping. Volgens staatsmedium Xinhua had hij een enorme rijkdom die hij niet had kunnen verantwoorden.

De 67-jarige generaal heeft president Xi Jinping in 2017 vergezeld bij zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Veel functionarissen zijn gevangen gezet in wat Xi noemt een anti-corruptie-kruistocht.

De inspanningen hebben een speciale focus gehad op het leger van het land, dat 's werelds grootste is en een moderniseringsproces ondergaat. Fang Fenghui verloor zijn functie zonder verklaring in 2017 en verdween uit het publieke gezicht. De regering bevestigde later dat hij in onderzoek was voor vermeende corruptie.

Hij was ook lid van de machtige Centrale Militaire Commissie, het opperste militaire lichaam van China. Hij bevond zich dicht bij Zhang Yang, die ook in de commissie diende en in 2017 dood werd gevonden, terwijl hij werd onderzocht voor corruptie.

Fang werd vorig jaar verbannen uit de Communistische Partij, voorafgaand aan zijn proces voor een militaire rechtbank. Al zijn bezittingen zijn geconfisqueerd, voegt Xinhua toe, zonder te vermelden hoeveel geld er mee gemoeid was. Het is onduidelijk of Fang een advocaat mocht hebben, meldt Reuters.

Meer dan een miljoen functionarissen zijn gestraft in de anti-corruptiecampagne van Xi toen hij in 2012 de macht overnam, zegt de regering. Onder hen zijn Xu Caihou en Guo Boxiong, beiden voormalig vice-voorzitter van de Centrale Militaire Commissie. Xu stierf in 2015 aan kanker, voordat hij kon worden berecht, terwijl Guo in 2016 werd veroordeeld tot levenslang voor omkoping.

Sommigen hebben de anti-corruptiecampagne beschreven als een massale interne zuivering van tegenstanders, op een schaal die ongekend is sinds de dagen van Mao Zedong, in wier culturele revolutie vele topfunctionarissen werden weggemaakt.
Advertenties