DNA-leden vragen aandacht voor elektriciteit binnenland
20 Feb 2019, 20:56
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. (Foto: Raoul Lith)


In veel dorpen in het binnenland blijken de generatoren die de dorpen van energie voorzien defect te zijn. Aida Nading (NDP) en Marinus Bee (ABOP) hebben elk een specifiek geval aangehaald in De Nationale Assemblee, om de hoge nood voor stroom in de binnenlandse dorpen aan te kaarten.

Nading vraagt zich af hoe in deze verlichte tijd, er dorpen zijn in het binnenland zonder licht, omdat de generatoren defect zijn. Ze noemt hierbij het dorp Loka Loka, waar een jongen is overleden en de dorpelingen in het donker de bijbehorende rituelen moeten doen. “Ik zit hier al vier jaar en tot heden zijn de problemen niet verholpen. Ik vraag de minister van Natuurlijke Hulpbronnen om zijn werk te doen en de aggregaten te laten repareren”, stelt Nading. Ook het dorp Ofiaolo heeft dringend elektriciteit nodig benadrukte Bee. De dorpelingen hebben activiteiten georganiseerd voor het komende weekend en daar hebben zij energie voor nodig.

“Hoe staat het met straatverlichting. Marowijne zit vrijwel in het donker, alle straten zijn pikdonker”, vraagt Grace Watamaleo (NDP). Zij wilt weten wanneer Marowijne aan de beurt komt. “Er is een aantal defecte generatoren, hoe staat het met de service hiervan? Het wordt tijd dat Marowijne aandacht krijgt van deze regering”, laat Watamaleo optekenen. Namens de bewoners van Galibi, wil zij ook weten of het dorp ook in aanmerking komt voor het zonnepanelen project van de regering. Behalve de aandacht voor het elektriciteitsprobleem in het district Marowijne, wordt ook aandacht gevraagd voor de slechte staat waarin de onverharde wegen binnen dit district verkeren.

Ook Wendell Asadang (NDP) haalt de slechte wegen aan, in zijn geval in het district Brokopondo. “Een belangrijke weg is de afslag van de Brownsweg naar Nieuw Koffiekamp. Die weg verkeert in zeer slechte staat en de gemeenschap vraagt allang om die weg aan te pakken. Er komt heel veel goud uit dit gebied ten behoeve van het land, maar zij moeten het nog doen met een stoffige weg. We willen graag zien dat wanneer zaken worden aangepakt in het binnenland, dat die ook worden aangepakt in het binnenland”, benadrukt het lid.

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen beaamt dat het ministerie inderdaad klachten krijgt vanuit het hele binnenland. Er zijn volgens de minister wat challenges met de levering van brandstof en de levering van de onderdelen van de verschillende machines. De bewindsman geeft aan dat een totaaloverzicht is gemaakt van alle machines en de technische staat waarin die verkeren. “Bij een deelbetaling zullen de leveranciers de onderdelen beschikbaar stellen, zodat snel gewerkt kan worden aan de generatoren in alle dorpen. Alle dorpen hebben onze aandacht. Als de pot weinig is, dan kunnen we ook weinig doen voor de gemeenschap”, legt minister Dodson uit.

De bewindsman geeft aan met zijn collega van Financiën te gaan zitten om geld vrij te krijgen. Over het zonne-energieproject zegt Dodson het volgende: “We hebben 133 dorpen geïdentificeerd en we hebben de solar exposure opgemeten. We hebben gezien dat we niet alleen kunnen rekenen op zonne-energie. We moeten een hybride systeem opzetten, waarbij de energie wordt opgewekt uit zonne-energie en de generator”. Dit systeem wordt nu uitgewerkt. Als alles goed verloopt, wil het ministerie van NH in januari 2020 starten met de installatie van deze systemen. De Assemblee wil een gedetailleerde lijst van de minister. Hij moet hier donderdag verder op ingaan.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties