Kankerpreventie centraal bij nieuwe dienstverlening SLHC
20 Feb 2019, 17:07
foto


De preventie van kanker staat centraal bij de nieuwe dienstverlening van Stichting Lobi Health Center (SLHC). De stichting viert op 28 februari haar 51-jarig bestaan. Baarmoederhalskanker en borstkanker bij vrouwen en prostaatkanker bij mannen, zijn de drie meest voorkomende kankersoorten. De nieuwe preventieve dienstverlening zal zich vooral op hen richten.

“Volgens het Nationaal Kankerplan is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen in Suriname. Jaarlijks overlijden er 25 – 35 vrouwen aan baarmoederhalskanker wat gemiddeld neerkomt op 2 sterfgevallen per maand”, zegt directeur Nensy Bandhoe. Het aantal nieuwe gevallen van borstkanker is weliswaar meer dan baarmoederhalskanker, maar desondanks sterven er meer vrouwen aan de laatstgenoemde kankersoort, die te voorkomen is, voegt zij eraan toe. Bij mannen is gebleken dat prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort is.

Hoe eerder kanker wordt ontdekt, hoe groter de behandelingskansen en overlevingskansen zijn, zegt Bandhoe. SLHC heeft sedert vorig jaar bij haar 50e jaardag een traject ingezet om meer aandacht te gaan besteden aan preventie en de publieke gezondheidszorg. Bandhoe benadrukt dat SLHC beschikt over deskundige artsen voor de uitvoering van deze dienstverlening.

De nieuwe preventieve dienst sluit aan bij richtlijnen uitgevaardigd door het Amerikaans Instituut voor Kankeronderzoek (AICR) om het risico op kanker te verminderen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op tientallen jaren van wetenschappelijk onderzoek. Volgens het AICR levert gezonde voeding, actief bewegen en een gezond lichaamsgewicht een zeer belangrijke bijdrage aan het verminderen van het risico op kanker. Deze eenvoudige healthy life style adviezen kunnen het verschil maken tussen ziekte en gezondheid en/of leven en dood, meldt SLHC.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April