Trump spoort Venezolaans leger aan: 'Verlos je land'
19 Feb 2019, 10:36
foto
Venezolaanse militairen met geschilderde gezichten tijdens een parade bij de viering van de 205e Onafhankelijkheidsdag van Venezuela in 2016. (Archieffoto Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump heeft rechtstreeks een beroep gedaan op het Venezolaanse leger om hun steun aan president Nicolás Maduro in te trekken. In een toespraak in Miami waarschuwde de president dat 'de ogen van de hele wereld' gericht waren op degenen die hem steunen.

Trump zei dat degenen die de regering van Maduro bleven steunen, hun eigen toekomst en leven riskeerden. President Maduro veroordeelde de toespraak van Trump als "bijna nazi-stijl" en zei dat het leger in eenheid zou reageren.

De president van Venezuela weigert af te treden of nieuwe verkiezingen te houden, ondanks de toenemende internationale druk. Tientallen landen, waaronder de VS, hebben oppositieleider Juan Guaidó erkend als de interim-president van het land. De voorzitter van de door oppositie geleide nationale vergadering heeft zich vorige maand tijdens anti-regeringsprotesten uitgeroepen tot interim-leider.

Guaidó heeft gezworen om toe te zien op nieuwe verkiezingen op grond van het feit dat er een luchtje zat aan de herverkiezing van Maduro in 2018. Maduro zelf heeft kritiek geuit op invloeden van buitenaf in de binnenlandse aangelegenheden van het land en heeft de steun van zijn leger en enkele belangrijke bondgenoten behouden.

Trump hield maandag een toespraak op de Florida International University in Miami voor een menigte van voornamelijk Venezolaanse en Cubaanse immigranten. Het gebied is de thuisbasis van tienduizenden Venezolaanse expats - van wie velen Maduro en zijn voorganger zijn ontvlucht. De steun voor Guaidó is sterk in het gebied.

Tijdens de toespraak gaf Trump af tegen de Venezolaanse regering, die hij beschreef als een "mislukte dictatuur". Hij beschreef president Maduro zelf als een "Cubaanse marionet" en beschuldigde een "kleine groep aan het hoofd van Maduro's regime" van het stelen en verbergen van geld. "We weten wie ze zijn en we weten waar ze de miljarden dollars bewaren die ze hebben gestolen", zei hij.

Hij verzocht het leger uitdrukkelijk om de veiligheid van de demonstranten van Guaidó en de oppositie te waarborgen. "Ze riskeren hun toekomst, ze riskeren hun leven en de toekomst van Venezuela voor een man die wordt gecontroleerd door het Cubaanse leger en wordt beschermd door een privéleger van Cubaanse soldaten", zei Trump.

De president zei ook dat hij geloofde dat het leger een "vitale rol" had in de overgang van het land als ze van partij veranderden. Hij drong er bij hen op aan om het 'genereuze aanbod' van de oppositieleider van amnestie te aanvaarden of de gevolgen te dragen. "Je zult geen veilige haven vinden, geen gemakkelijke exit en geen uitweg. Je zult alles verliezen," waarschuwde hij.

Trump herhaalde in zijn toespraak zijn volledige steun aan Guaidó als de rechtmatige leider van het land. Hij zei dat hij nog steeds een vreedzame overgang tussen de leiders zocht, maar herhaalde dat "alle opties open zijn".

Amerikaanse economische sancties zetten Maduro onder druk, terwijl de spanning over de internationale hulpinzamelingen, georganiseerd door Guaidó, blijft voortduren. Amerikaanse militaire transportvliegtuigen arriveerden zaterdag in een Colombiaanse stad grenzend aan Venezuela met honderden tonnen humanitaire goederen. Een brug tussen de twee landen wordt momenteel geblokkeerd door zeecontainers - en het is niet duidelijk of president Maduro zal toestaan dat de hulp het land binnen komt. Hij heeft eerder ontkend dat er een crisis in Venezuela is en heeft de hulpoperatie een door de VS georkestreerde show genoemd.

"Hij zou liever zien dat zijn mensen verhongeren dan hen hulp te bieden", zei Trump tijdens de toespraak, en drong er bij het leger op aan te zorgen voor een veilige aflevering. Een andere hulpcollectie is gestart in Brazilië en een derde wordt verwacht op Curaçao voor de noordkust van Venezuela.

Guaidó heeft gezegd dat 600.000 vrijwilligers zich al hebben ingeschreven om de hulp in het land te helpen dragen op 23 februari - de deadline die hij heeft gesteld. De Republikeinse senator van Florida, Marco Rubio, was één van degenen die de grens bezochten waar de hulp op zondag werd opgeslagen.

Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen jaren meer dan drie miljoen Venezolanen gevlucht, omdat het land worstelt met hyperinflatie en tekorten aan essentiële zaken als voedsel en medicijnen. Maduro, die sinds 2013 aan de macht is, heeft in binnen- en buitenland kritiek gekregen voor de verslechterde economie.

Hij werd vorig jaar herkozen voor een tweede termijn, maar de verkiezingen waren controversieel. Veel oppositiekandidaten waren uitgesloten van de verkiezingen of waren gevangen gezet. Er waren ook beschuldigingen van stemfraude. Maduro heeft de steun van belangrijke bondgenoten behouden die hebben geholpen bij de financiering van de economie van het land, inclusief Rusland en China.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April