Venezuela laat EU-wetgevers land niet binnen
18 Feb 2019, 10:31
foto
Venezuela heeft EU-parlementariërs de toegang tot het land geweigerd. (Getty Images)


De regering van president Nicolas Maduro heeft vijf Europese parlementsleden de toegang tot het land geweigerd. Maduro’s rivaal, Juan Guiado, had ze uitgenodigd voor een bezoek aan Venezuela.

De Venezolaanse regering voorkwam dat een groep vertegenwoordigers van het Europees Parlement het land binnenkwamen. De wetgevers waren uitgenodigd door Guaido, die zich begin februari tot interim-president verklaarde. De stap van Guaido heeft geleid tot een machtscrisis in het door crisis getroffen land.

De bezoekende vertegenwoordigers van de EU zijn leden van het conservatieve blok van de Europese Volkspartij (PPE). Het Europees Parlement heeft Guaido in januari erkend als interim-president. "We worden verdreven uit Venezuela, onze paspoorten zijn in beslag genomen, ze hebben ons niet geïnformeerd over de reden van de uitzetting", zei fractieleider Esteban Gonzalez Pons van Spanje.

De andere EU-wetgevers die samen met Gonzalez werden uitgezet, waren Jose Ignacio Salafranca en Gabriel Mato Adrover van Spanje, Esther de Lange van Nederland en Paulo Rangel van Portugal. Guaido schreef op Twitter dat de wetgevers 'zijn gedeporteerd door een geïsoleerd en steeds meer irrationeel regime'.

'Provocatie'
Onder verwijzing naar "officiële diplomatieke kanalen", schreef de minister van Buitenlandse Zaken van Maduro, Jorge Arreaza, op Twitter dat de MEP-fractie in de voorgaande dagen was gewaarschuwd dat een poging om Venezuela te bezoeken "met samenzweerderige doelen" zou resulteren in weigering tot toegang. Hij spoorde hen aan de "provocatie" te vermijden.

De EP-leden zeiden dat ze op officiële uitnodiging van De Nationale Assemblee naar Venezuela waren gereisd, dat "een internationaal erkend orgaan is en door Maduro zelf wordt erkend".

Guaido is de voorzitter van De Nationale Assemblee, een constitutioneel lichaam dat parallel aan de Constituante werkt, een lichaam dat Maduro in 2017 heeft opgericht met het doel de Venezolaanse grondwet te herschrijven. Ongeveer 50 landen, waaronder zo'n 30 Europese, hebben het interim-presidentschap van Guaido erkend.

Guaido zei zondag dat hij de komende week meer dan een miljoen supporters wilde verzamelen om de blokkade van de regering van internationale humanitaire hulp aan te vechten. De humanitaire hulp is volgens Guaido gestuurd om de kritieke voedsel- en medicijntekorten in Venezuela te helpen verlichten. In een interview afgelopen week zei Guaido dat het absoluut noodzakelijk was dat het Venezolaanse leger toestond dat de hulp de burgers bereiken. "Als ze dat niet doen, beschouwen we dat als een misdaad tegen de menselijkheid," zei hij.
Advertenties