Suriname zal milieuwetgeving aanpassen; succes bereikt
17 Feb 2019, 20:37
foto
President Desi Bouterse en ambassadeur Winston Lackin in overleg met elkaar. (Foto: NII)


President Desi Bouterse zegt dat Suriname zijn wetgeving over milieu zal aanpassen, het beleid zal afstemmen op de ambitie en zijn gewoontes verbeteren. “We kijken naar de internationale gemeenschap om ons te helpen met passende financiële instrumenten, technologie en training, want alleen samen kunnen we onze gemeenschappelijke doelstellingen bereiken”, zei Bouterse

Suriname heeft van de High Forest Cover and Low Deforestation (HFLD) landen afgelopen week het mandaat gekregen om hen te leiden in het proces om klimaatfinanciering af te dwingen van de wereldgemeenschap en klimaatorganisaties. De groep van HFLD-landen uit elf landen met een bosbedekkingsgraad van boven 80%.

De president zei, donderdag, op de laatste dag van de conferentie dat de natuur, "ondanks onze verschillende religieuze en culturele achtergronden, ons leven verbindt. Wij denken aan de culturele tradities, de traditionele medicijnen en zelfs ontspanning. “De natuur verbindt ons hier en verbindt Suriname met de wereld”, stelde Bouterse.

Suriname was het eerste land dat een groot deel van zijn landmassa reserveerde voor instandhoudingsdoeleinden. Het gaat om 11 procent dat in 1998 gereserveerd werd om het Centraal Suriname Natuurreservaat te vestigen. Ook werd bijna de helft van onze grond in het begin van de jaren ’90 overhandigd aan houtkapbedrijven. “De strategische vestiging van het Centraal Suriname Natuurreservaat, met een totale oppervlakte van 1,6 miljoen hectare, heeft deze activiteiten echter onmiddellijk tot staan gebracht”, merkte de president op.

Volgens het staatshoofd werd deze beslissing specifiek genomen om veiligheidsredenen, meldt het Nationaal Informatie Instituut. Een beslissing zonder zelfs maar vooruit te lopen op wat de intrinsieke waarde van dit Natuurreservaat in de komende jaren zou zijn. President Bouterse is daarom blij met een recente studie over het Centraal Suriname Natuurreservaat dat ook de financiële waarde van de natuurlijke rijkdommen schat. Deze studie bewijst eens te meer dat staande bossen waardevoller zijn dan houtkapbossen.

Voor High Forest cover, Low Deforestation (HFLD)-ontwikkelingslanden zijn natuur en ontwikkeling intrinsiek verbonden. “We worden allemaal geconfronteerd met de bedreigingen van niet-duurzame activiteiten, terwijl we proberen een duurzame ontwikkeling te plannen. Ik geloof dat het onze uitdaging is om een ontwikkelingsmodel te vinden dat onze nationale belangen in evenwicht houdt en tegelijkertijd eco-diensten aan de wereld blijft leveren”, onderstreepte het staatshoofd.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April