Noodtoestand van Trump wordt juridisch betwist
16 Feb 2019, 16:20
foto
"Verzonnen" zeggen de Democraten over de nationale noodtoestand van president Donald Trump. (Getty Images)


President Trump wordt geconfronteerd met juridische uitdagingen bij zijn beslissing om noodmachten te gebruiken om een muur aan de Amerikaanse grens met Mexico te bouwen. Californië en New York zeiden dat ze juridische stappen zouden ondernemen om zijn besluit om het congres te omzeilen en de financiering van het project veilig te stellen, aan te vechten.

Het bouwen van de muur was een belangrijke belofte van de campagne van Trump. Democraten zeiden dat het "grove machtsmisbruik" was en zwoeren om het te betwisten "met behulp van elke beschikbare remedie".

Trump tekende vrijdag de noodverklaring samen met een uitgavenrekening die bedoeld was om een herhaling van een recente stopzetting van de regering te voorkomen. Het uitroepen van een noodtoestand kan hem toegang verschaffen tot miljarden dollars. De Amerikaanse president kondigde het plan aan nadat het Congres hem de financiering voor de muur had geweigerd.

Binnen enkele uren was de eerste juridische aanklacht tegen de verklaring van nationale noodtoestand een feit. Een liberale lobbygroep, Public Citizen, heeft namens een natuurreservaat en drie landeigenaren in Texas een rechtszaak aanhangig gemaakt. Zij kregen te horen dat de muur misschien op hun eigendommen zal worden gebouwd.

Gouverneur Gavin Newsom van Californië verwierp het besluit van de president als "politiek theater". Aan verslaggevers vertelde hij: "Hij is beschaamd en zijn vertrekpunt moet veilig worden gesteld.” Hij voegde eraan toe: "Gelukkig is Donald Trump niet het laatste woord. De rechtbank zal het laatste woord hebben."

De Democratische procureur-generaal van de staat New York, Letitia James, zei dat de staat " niet zal instaan voor dit machtsmisbruik en zal vechten met alle juridische middelen waarover wij beschikken".

De American Civil Liberties Union (ACLU) zei dat het de komende dagen een rechtszaak zou aanspannen om "deze flagrante illegale uitvoerende actie" in te dammen. De twee hoogste Democraten - de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi en de fractieleider van de Democraten, Chuck Schumer in de Senaat – zeiden vrijdag dat ze de 'machtsgreep door een teleurgestelde president' in het Congres en in de rechtbanken zouden aanvechten.

Pelosi greep ook een opmerking van Trump aan als antwoord op een vraag van een verslaggever, waarin hij zei dat hij "dit niet hoefde te doen". Analisten suggereren dat deze opmerking de situatie van Trump zou kunnen ondermijnen dat het land in een noodgeval verkeert. In zijn aankondiging in de Rose Garden van het Witte Huis Rose Garden, zei de president dat de noodtoestand hem in staat zou stellen om bijna US$ 8 miljard voor de muur te krijgen. Dit is nog steeds aanzienlijk minder dan de geschatte $ 23 miljard voor de muur langs bijna 3.200 km van de grens.

Trump aanvaardde dat hij zou worden aangeklaagd voor het besluit en voorspelde dat de noodsituatie zou leiden tot gerechtelijke stappen die waarschijnlijk in het Supreme Court terecht zouden komen. "We gaan de nationale veiligheidscrisis aan onze zuidgrens aanvechten," zei hij. "Iedereen weet dat muren werken."

Later vertelde Mick Mulvaney, de waarnemend stafchef van het Witte Huis, de verslaggevers dat de zet van Trump "geen precedent schept". "Dit is de autoriteit die de president al in de wet heeft gekregen. Het is niet alsof hij gewoon niet kreeg wat hij wilde, dus hij zwaait met een toverstaf en neemt een hoop geld," zei hij.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April