Caram vreest dat regering geld gaat lenen bij CBvS
16 Feb 2019, 14:14
foto
Anthony Caram tijdens een lezing vrijdagavond in Grun Dyari.


Monetair-econoom Anthony Caram vreest dat de regering de Bankwet verkeerd zal gebruiken en toch geld zal lenen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Volgens de Bankwet zou de regering voor korte termijn 10% van de lopende rekening kunnen lenen. Dat zou volgens de begroting van het vorige jaar SRD 670 miljoen zijn. De CBvS mag alleen voor korte termijn het geld ter beschikking stellen. Maar de overheid heeft continu geldgebrek. Er is volgens Caram hier geen sprake van een seizoenlening.

Caram zei tijdens een lezing naar aanleiding van het ontslag van governor Glenn Gersie dat hij niet gerustgesteld is met de mededeling van de regering dat de Bankwet gerespecteerd zal worden. Als niet op basis van wijsheid wordt gehandeld, kan de overheid wel komen aan de middelen. Dit zou niet gebeuren als Gersie nog aan het roer zou zijn. Dit is volgens Caram en ex-bankier Jim Bousaid een van de redenen zijn om de governor de laan uit te sturen. Monetaire financiering via de CBvS is op basis van de overeenkomst die minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Gersie getekend hadden twee jaar geleden niet mogelijk.

Hoewel de overheid niet meer bij de CBvS terecht komt, is er wel enorm veel geld geleend bij de commerciële banken, legde Caram uit. Op deze manier is volgens de deskundige overmatig veel geld in omloop gebracht. Caram vroeg zich af als de regering zegt voor stabiliteit te gaan, waarom Gersie dan plaats moest maken? Hij maakt zich ernstige zorgen over dat de Surinaamse munt verder zal ontwaarden als de CBvS gedwongen wordt om geld beschikbaar te stellen van de overheid.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March