Het tijdstip waarop, dat is van belang
16 Feb 2019, 02:03
foto
Hans Breeveld


Met genoegen heb ik de reactie van de heer drs. Andre Misiekaba d.d. 12 februari gelezen. De heer Misiekaba vergunt de lezer een blik in zijn denkwereld. Hij gaat ervan uit dat vanwege mijn afwijzend standpunt ten aanzien van pre-electorale combinaties – en wel decennialang – ik onvoorwaardelijk onder alle omstandigheden het verbieden van de combinaties zou moeten omarmen. Maar zo eenvoudig zit de wereld niet in elkaar.

Ik ben begiftigd met het inclusieve denken, zoals dat door Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela in praktijk is gebracht. Het permanent opeisen van het eigen gelijk leidt uiteindelijk tot egocentrisme. Een van de belangrijke kenmerken van democratie is het accepteren van de pluriforme samenleving. Hiervan wordt er steeds rekening gehouden met de mening van andersdenkenden. Bovendien moet in een democratische rechtstaat het bestuur voorspelbaar zijn. Actoren moeten de mogelijkheid hebben om te kunnen anticiperen op geplande ontwikkelingen. De nodige voorbereidingen moeten door hen getroffen kunnen worden.

In zijn artikel stelt de heer Misiekaba dat ik geconsulteerd ben – door de presidentiële commissie evaluatie Kiesstelsel - en dus moest weten dat anno 2019 de wetten over het onderhavige het sluitstuk zouden vormen van een proces dat reeds in 2016 aanving. Ik moet de heer Misiekaba erop wijzen dat tijdens de consultatieronde niet gesproken is over de route die de commissie en de regering na de consultatie zou volgen.
Ik ging ervan uit dat het principe van behoorlijk en voorspelbaar bestuur gevolgd zou worden; dat indien het besluit tot het afschaffen van pre-electorale combinaties nog voor de komende verkiezingen van 2020 aangenomen zou worden in DNA, deze pas bij de verkiezingen van 2025 van kracht zou zijn.

Vooral bij verkiezingen moet er rekening gehouden worden met de level playing field. De gouden regel is dat er sprake moet zijn van Equality of opportunity voor alle partijen. Elke schijn van (zelf) bevoordeling is daarbij uit den boze.
Overigens heb ik pre-electorale combinaties nimmer als ondemocratisch gekwalificeerd. Ze bevorderen wel indirect ondemocratische situaties. Maar eveneens zie ik het verbieden van pre-electorale combinaties niet als ondemocratisch handelen.
Nogmaals wens ik te benadrukken dat het mij niet gaat om het al dan niet verbieden van deze combinaties, maar om het tijdstip waarop zo een verbod in werking zal treden.

Hans Breeveld
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March