Wereldbank leent Suriname US$ 35 miljoen
15 Feb 2019, 19:18
foto


De Wereldbank heeft vandaag US$ 35 miljoen goedgekeurd voor een overstromingsrisicobeheerproject. Meer dan 350.000 mensen in kwetsbare nederzettingen in Groot-Paramaribo zullen profiteren van het project. De investering zal de drainage-infrastructuur verbeteren en het Saramacca-kanaalsysteem versterken.

Suriname is één van de meest kwetsbare landen ter wereld vanwege de gevolgen van overstromingen. Zo’n 30 procent van het land bevindt zich op een paar meter boven het zeeniveau. Hevige regenval en ontoereikende drainage in dichtbevolkte stedelijke gebieden verergeren de overstromingen.

Het Saramacca-kanaal dat de Suriname- en Saramaccarivier met elkaar verbindt, is een belangrijke binnenlandse scheepvaartverbinding en het belangrijkste drainagesysteem voor de centrale en westelijke gebieden van Paramaribo.

"We zijn toegewijd om Suriname te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering en op lange termijn weerstand te bieden tegen klimaatrisico's,” zei Tahseen Sayed, country director van de Wereldbank voor het Caribisch Gebied. “Dit project is met name van cruciaal belang voor de kwetsbare gemeenschappen van Groot Paramaribo die elke dag de impact van de klimaatverandering beleven.” Sayed stelt dat het geld dat vandaag is goedgekeurd, een aanvulling vormt op de bestaande inspanningen van andere partners om het rampenrisicobeheer in het land te versterken.

Ernstige overstromingen hebben de kuststreek en de hoofdstad van Paramaribo getroffen, waar het grootste deel van de bevolking en de fysieke infrastructuur geconcentreerd zijn. Om overstromingsrisico's te verminderen, zal het Saramacca Canal System Rehabilitation Project de kritieke drainage-infrastructuur in het Saramacca-kanaal verbeteren om water beter af te voeren, evenals andere gerichte secundaire en tertiaire systemen. Het zal ook het algehele onderhoud van het kanaal en de navigatie optimaliseren; de overstromingstijd van eigendommen en bedrijven verminderen; een overstromingsvoorspellingsdienst ontwikkelen; en noodhulp op gang brengen in het geval van een natuurramp.

Het project wordt gefinancierd door een lening van US $ 35 miljoen van de International Bank for Reconstruction and Development (IBRD). De duur van de lening is 30 jaar inclusief een aflossingsvrije periode van zes jaar.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March