Staatsgebouwen krijgen Indiase zonnepanelen
15 Feb 2019, 15:20
foto
De Indiase minister Dharmin Pradhan van Petroleum & Natural Gas en minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. (Foto: Sur. Amb. India)


Suriname krijgt 250 solarpompen en zonnepanelen van de International Solar Alliance (ISA) in Haryana, India. De zonne-energiesystemen zijn bestemd voor de staatsgebouwen. De ISA heeft ook toegezegd om het aantal dorpen in het binnenland voor het elektrificatieproject door zonne-energie uit te breiden. Dit project wordt betaald uit een Indiase creditline.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de Petrotech 2019 conferentie in India bijgewoond. Samen met ambassadeur Aashna Kanhai heeft de bewindsman een werkbezoek gebracht aan de ISA. Dodson heeft een verzoek voor 133 mini-grids gedaan aan de ISA. De organisatie buigt zich over dit verzoek.

Ambitieuze elektrificatieprojecten van de regering van premier Narendra Modi hebben erin geresulteerd dat 99 procent van de Indiase bevolking over elektriciteit beschikt. Minister Dodson heeft zijn kennis over zonne-energie bijgeschaafd bij de rondleiding die hij heeft gehad in het veld.

De bewindsman heeft ook een werkbezoek met de Indiase minister van Petroleum & Natural Gas, Dharmin Pradhan, achter de rug. Dodson heeft gesteld dat Suriname zijn bijdrage levert aan het promoten van renewable energy. Hij heeft gezegd dat de elektrificatie van het binnenland door zonne-energie een prioriteit is van de Surinaamse regering. Een vijfde van de Surinaamse bevolking woont in het binnenland en biedt zonne-energie voor dit gebied een mogelijkheid tot elektrificatie via het hybride systeem.

In de bilaterale bijeenkomst tussen van Dodson en Pradhan is de mogelijkheid van een Gemeenschappelijke Werkgroep bestaande uit deskundigen van beide ministeries, besproken. De werkgroep zal via diplomatieke kanalen worden geïnitieerd, waarna het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het Indiase ministerie van Petroleum & Natural Gas een samenwerkingstraject zullen uitzetten om op regelmatige basis met vooralsnog capaciteitsversterking door India, biofuels en het aspect van mogelijke expansie van de raffinaderij.

Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March