Trump zal wetsvoorstel tekenen en noodtoestand uitroepen
14 Feb 2019, 20:47
foto
De Amerikaanse president, Donald Trump, heeft eerder ook al gedreigd de noodtoestand uit te roepen. (Getty Images)


President Donald Trump zal een wetsvoorstel voor de grensbeveiliging ondertekenen om de budgetvergrendeling van de regering af te wenden. Tegelijkertijd zal hij ook een nationale noodtoestand uitroepen om zijn muur te financieren.

Het Witte Huis zei dat hij het wetsvoorstel zou ondertekenen zoals beloofd, maar ook actie zal ondernemen om het Congres te omzeilen en militaire fondsen zal gebruiken voor een Amerikaans-Mexicaanse grensmuur.

Fractievoorzitter in de Senaat, Mitch McConnell, kondigde het plan aan vlak voordat de kamer over de compromiswet stemde. Het congres moet eerst het wetsvoorstel goedkeuren voordat deze door de president wordt ondertekend.

"De president komt opnieuw zijn belofte na om de muur te bouwen, de grens te beschermen en ons land te beveiligen", zei Sarah Sanders, persvoorzitter van het Witte Huis, in een verklaring vandaag. Ze voegde eraan toe dat hij "andere uitvoerende maatregelen zou nemen - inclusief een nationale noodtoestand - om ervoor te zorgen dat we de nationale veiligheids- en humanitaire crisis aan de grens stoppen".

De compromiswetgeving omvat US$ 1,3 miljard aan financiering voor grensbeveiliging, inclusief fysieke barrières, maar het besteedt geen geld aan de muur van Trump. Toen Trump eerder dit jaar waarschuwde dat hij een nationale noodsituatie voor zijn muur zou kunnen verkondigen, voerden enkele Republikeinen aan dat het alleen een gevaarlijk precedent zou scheppen.

Toen hij donderdag in de Senaat sprak, gaf fractievoorzitter McConnell echter zijn steun aan de stap en zei dat de president actie ondernam met "alle middelen die hij legaal kan gebruiken om zijn inspanningen om de grens te beveiligen" te verbeteren.

De Senaat stemt vandaag over de wet, die naar verwachting tegen vanavond naar de Tweede Kamer zal gaan. Senaatsvoorzitter Nancy Pelosi heeft al een juridische strijd van Democraten aangekondigd als de president een noodtoestand uitroept. "We zullen onze opties bekijken en ons voorbereiden daarop te reageren", vertelde ze de verslaggevers donderdag. "Ik weet dat de Republikeinen er wat onbehagen over hebben, ongeacht wat ze zeggen. Als de president een noodsituatie kan uitroepen over iets dat hij heeft gemaakt als een 'noodgeval', een illusie die hij wil overbrengen, bedenk dan wat een president met verschillende waarden kan presenteren aan het Amerikaanse volk.”
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March