Niet Moestadja maar Hoefdraad loog
15 Feb 2019, 04:43
foto


De informatie van financieel-economisch deskundigen en oppositionele partijen dat governor Gersie van de CBvS ontslagen dreigde te worden, is accuraat gebleken. Regeringscoördinator Moestadja beging dan ook een bestuurlijke doodzonde door in De Nationale Assemblee de onwaarheid te verkondigen dat genoemde informatie slechts 'gossip' was. Maar heeft hij gelogen? Willens en wetens de volksvertegenwoordiging bezijden de waarheid geïnformeerd? De regeringscoördinator ontkent dat. Hij zegt dat binnen de regering een mogelijk ontslag van Gersie tot dan toe niet aan de orde was geweest. Kortom, hij wist niet anders dan dat Gersie governor was en governor zou blijven.

Financiën minister Hoefdraad heeft dat bevestigd. Hoewel moeilijk te geloven, moet ik Moestadja, bij ontbreken van bewijs voor het tegendeel, naar de norm van algemeen fatsoen, het voordeel van de twijfel geven. Anders ligt het bij Hoefdraad, die met Moestadja, het dreigende ontslag van Gersie ook naar het rijk der fabelen verwees. Dit is wat hij nu zegt over het 'gossip' moment: "De situatie kon nog alle kanten opgaan." Als de situatie a l l e kanten kon opgaan, dan was dus ook ontslag een reële optie. Hoefdraad wist dat toen al en hij heeft dus wel gelogen.

En toch is hij niet de hoofdverantwoordelijke voor deze leugenachtige informatie richting parlement, pers en bevolking. De hoofdverantwoordelijke is president Bouterse. Immers, naar de grondwet rust de 'uitvoerende macht' in zijn handen. Deze smoezelige manier van omgaan met informatie en transparantie heeft ook de goede naam en eer van governor Gersie getroffen. Door in het officiële regeringsbericht over zijn ontslag als enige reden 'zijn functioneren' te noemen, werd disfunctioneren geïnsinueerd. Immers, anders wordt niet zo een zware interventie als ontslag ingezet.

Maar als vervolgens vanuit parlement en samenleving gevraagd wordt om feitelijke onderbouwing van zo een beschadigende insinuatie, zegt de regering Bouterse 'niet in finesses te willen treden'. Deze vernederende omgang met topkader van het Surinaamse volk, brengt het schrijnende gebrek aan integriteit en intellectuele waardigheid van de regeringen Bouterse tot uitdrukking. Het is funest voor het maatschappelijk vertrouwen. De reactieve stijging van de dollarkoers laat daar geen misverstand over bestaan.

Theo Para
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March