Punwasi zal zijn vorige job niet meenemen in rechtspraak
14 Feb 2019, 12:22
foto
President Desi Bouterse beëdigt Subhas Punwasi tot lid van het Hof van Justitie. De nieuwe rechter zegt boven partijen te kunnen staan. Dat moest hij ook in zijn vorige functie als procureur-generaal. (Foto: Raoul Lith)


Gewezen hoofd van het Openbaar Ministerie en ex-minister van Justitie en Politie, Soebhas Punwasi, denkt niet dat hij zijn vorige functie zal laten meewegen als rechter. Als procureur-generaal was hij de openbare aanklager en nu moet hij recht spreken. Punwasi zegt in gesprek met journalisten na zijn beëdiging tot lid van het Hof van Justitie dat hij voldoende afstand zal weten te bewaren.

De nieuw beëdigde rechter merkt op dat hij blij is een bijdrage te kunnen leveren aan de rechtspraak in Suriname. De rechterlijke macht is één van drie peilers van het land. Het is volgens hem belangrijk dat er rust is in de samenleving. Iedere burger die zijn recht zoek, moet dat ook krijgen.

Punwasi verwacht een goede samenwerking met de overige rechters. Hij merkt op dat hij in zijn vorige functie een prettige werkrelatie had. Hij zegt als procureur-generaal ook geprobeerd te hebben vrij objectief te kijken naar zaken. Als docent aan de universiteit moest hij dat ook doen. "Als procureur-generaal heb je al enige distantie, omdat je ook instructies moet geven." Hij is blij dat hij kan bogen op een brede maatschappelijke kennis, rijke ervaring en inzicht. Punwasi wordt op 22 februari geïnstalleerd als rechter en gaat daarna gelijk aan de slag. Welke taken hij toebedeeld krijgt, hangt af van de leiding van het Hof van Justitie.

Op 1 september 2015 ging Punwasi met zijn 65e met pensioen. Hij is vervangen door de toenmalige advocaat-generaal Roy Bajnath Panday, die in maart 2016 is beëdigd als het nieuwe hoofd van het Openbaar Ministerie.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March