Sewcharan: Nieuwe procedure kort geding geen oplossing
13 Feb 2019, 02:46
foto
Jurist Gerold Sewcharan


Advocaat Gerold Sewcharan legt in een artikel uit wat het probleem is rond de nieuwe procedure over in behandeling nemen van zaken in kort geding. Het initiatief van het Hof van Justitie wordt als positief beschouwd, maar er moet volgens hem rekening worden gehouden met de gevolgen.

Het bij voorbaat uitsluiten van bepaalde typen zaken is volgens de jurist niet de juiste oplossing voor het probleem van de veelheid van zaken in kort geding. Met het openstellen van de rechtsgang in kort geding voor slechts bepaalde typen zaken, wordt volgens hem een inbreuk gemaakt op het recht van de burger op een snelle rechtsgang in al de andere zaken zoals bedoeld in artikel 226 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

"Dat het aantal kort gedingen de afgelopen jaren zo een grote vlucht heeft genomen, is naar mijn mening te wijten aan de onredelijk lange behandelduur van de zaken bij de bodemrechter. De behandeling van een bodemprocedure kan al gauw enkele jaren in beslag nemen. Tel daarbij op de behandelduur van een eventueel hoger beroep bij het Hof van Justitie dan zijn termijnen van 10 jaren of langer geen uitzondering. Dit is maatschappelijk gezien en in termen van mensenrechten onacceptabel," stelt Sewcharan.

U kunt het artikel van de jurist hier downloaden.
pdf-icon.gif Memo_Unit_Kort_Geding.pdf                
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April