Minister Tsang wil rente voor KMO's onder de 10%
12 Feb, 15:22
foto
Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme en staf in gesprek met het bestuur van de Surinaamse Bankiersvereniging. (Foto: HIT/NII)


Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HIT) wil de rente voor kleine en middelgrote ondernemers (KMO's) onder de 10% brengen bij de commerciële banken. Ondernemers kunnen niet uit de voeten omdat de rente die zij moeten neertellen bij een startkapitaal te hoog is. De bewindsman heeft hierover een gesprek gevoerd met de Surinaamse Bankiersvereniging. De mogelijkheden voor goedkoper kapitaal zijn besproken en zullen verder worden uitgewerkt.

Het ministerie heeft intussen een intentieverklaring getekend met de Coöperatieve Spaar- en Kredietbank GODO. Hierdoor kunnen diverse ondernemers uit de toerisme en agrarische sector worden ondersteund en begeleid. Eventueel kunnen zij ook technische ondersteuning krijgen.

Minister Tsang gaf tijdens een gesprek met de Bankiersvereniging afgelopen week aan dat de rentes voor leningen bij de commerciële banken te hoog zijn. Met incentives en slimme constructies zijn er voorstellen gedaan aan de Bankiersvereniging, om de risico’s en daarmee de rente van de commerciële banken omlaag te brengen. Tsang mikt op een rente beneden 10% voor leningen, meldt HIT via het Nationaal Informatie Instituut.

Rafiek Sheoraj Panday, waarnemend directeur van de Hakrinbank, voerde aan dat het een enorme uitdaging zal zijn om rentes omlaag te brengen. Eblein Frangie, directeur van de Finabank tevens voorzitter van de Bankiersvereniging, stelde dat de bank bereid is elke ondernemer te helpen, maar dat het wel van belang is dat ze een goede administratie op na houden. Met de Bankiersvereniging zijn er werkafspraken gemaakt om de voorstellen met hun leden te bespreken.

De minister geeft aan dat er gewerkt wordt aan de wetgeving om onder ander te bevorderen dat roerende goederen als onderpand kunnen worden gebruikt. Hierdoor zijn kredietgevers beter beschermd zijn omdat ze een aanvullende faciliteit hebben ter verruiming van de mogelijkheid om aan een bedrijfskapitaal te komen.

Het KMO-fonds dat door de afdeling Onderdirectoraat Ondernemerschap wordt uitgevoerd, is in een transformatiefase en zal binnen niet al te lange tijd voortgaan in samenwerking met het garantiefonds. Kleine en middelgrote ondernemers zullen binnenkort wederom hun projectvoorstellen kunnen indienen op het directoraat, deelt de bewindsman mee. De KMO’s zullen gedurende het gehele traject begeleid worden, waarna er een screening zal plaatsvinden. Na goedkeuring zal die doorgeleid worden naar de bank voor een lening tegen een lage rente.

Thursday 22 August
Wednesday 21 August
Tuesday 20 August