DNA, Aruba, Curaçao en St Maarten bespreken Contactplan
12 Feb, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons met delegatieleden uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben een bezoek gebracht aan de markt van Kwatta. (Foto: DNA)


De Nationale Assemblee en delegaties uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten voeren parlementair overleg. Donderdag zullen partijen een Contactplan ondertekenen. De besprekingen voor het hervatten van de samenwerking zijn maandag begonnen.

Het hoofdagendapunt van het overleg is de bespreking van het Contactplan. Op 26 maart 2001 en 11 december 2009 is er een protocol van samenwerking getekend tussen de voorzitters van de Nationale Assemblee, de Staten van de Nederlandse Antillen en Staten van Aruba. Vanwege de nieuwe status die landen nu hebben binnen het Koninkrijk der Nederlanden, is het nodig om opnieuw besprekingen te voeren over de hervatting van de samenwerking. Curaçao en Sint Maarten zijn namelijk verzelfstandigd.

Naast het ondertekenen van het concept Contactplan hebben de landen onder andere ook hun interesse getoond voor samenwerking voor handel, ecotoerisme en agrarische sector, zegt De Nationale Assemblee in een persbericht.

Maandag zijn beleefdheidsbezoeken gebracht aan president Desi Bouterse, vicepresident Ashwin Adhin en minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Verder staan ook bezoeken aan diverse bedrijven op programma. De commissie van DNA bestaat uit: Jennifer Simons (voorzitter), Mahinderkoemar Jogi, Patrick Kensenhuis, Dinotha Vorswijk, Roché Hopkinson en Raymond Sapoen.

De delegatie bestaat uit voorzitters van de drie parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en ruim twintig leden en griffiers.