Venezuela: Vrijwilligers bereiden Amerikaanse hulppakketten voor
09 Feb, 18:33
foto
Toiletpapier, tandpasta en tandenborstels zitten onder andere bij de Amerikaanse hulpgoederen. (Foto: Al Jazeera)


Vrijwilligers in de Colombiaanse grensstad Cucuta zijn begonnen Amerikaanse hulppakketten voor te bereiden voor Venezolanen. Tot nog toe heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro geweigerd de Amerikaanse hulpkonvooi toe te laten in het land. Hij noemde de konvooi “valse humanitaire hulp.”

De hulp, die donderdag in Cucuta aankwam, omvatte meel, linzen, rijst en bakolie, evenals persoonlijke hygiëneartikelen zoals tandenborstels en zeep. Colombiaanse, Venezolaanse en Amerikaanse functionarissen vertelden verslaggevers dat vrijwilligers de spullen verpakten in individuele tassen voor Venezolaanse gezinnen.

Voedingssupplementen met een hoog proteïne gehalte werden ook opgenomen voor jonge Venezolaanse kinderen die lijden aan ondervoeding. Dit is de eerste hulp die aankomt en zou slechts een korte tijd duren, maar ambtenaren zeiden dat het duizenden mensen ten goede zou komen die geen basisgeneesmiddelen en voedsel in Venezuela kunnen verkrijgen.

De hulp werd aangevraagd door de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido, die zich vorige maand tot interim-president uitriep. Hij geniet de steun van de Verenigde Staten en verschillende andere Latijns-Amerikaanse landen. Guaido beweert dat de tweede termijn van Maduro als president onwettig is. Maduro won in mei 2018 de presidentsverkiezingen die internationaal breed werd veroordeeld. Maduro beschuldigt Guaido en zijn aanhangers, inclusief de VS, van het organiseren van een staatsgreep.

Brug blijft geblokkeerd
Het is nog onduidelijk hoe de hulp over de grens tussen Colombia en Venezuela zal gaan. Het Venezolaanse leger dat Maduro nog steunt, heeft woensdag zijn kant van de grens geblokkeerd zodat de hulpgoederen het land niet binnenkomen. Maduro heeft consequent ontkend dat er een humanitaire crisis is in het land. Volgens hem zijn de Amerikaanse sancties de oorzaak van voedsel- en medicijntekorten. De Amerikaanse sancties hebben zich vooral gericht tegen individuen en het staatsoliebedrijf.

In een pleidooi om de hulp toe te laten, stuurde de verbannen politicus en Guaido's woordvoerder in Colombia, Lester Toledo, een bericht naar het leger van Venezuela. "Lieve militairen, deze hulp is ook voor jou ... hier komt eten voor je kinderen, hier komen medicijnen voor de mensen die lijden." Toledo zei ook dat binnenkort meer steunpunten zouden worden gevestigd in de buurlanden van Venezuela, om de hulpverlening aan het land te versnellen.

Het socialistische economische systeem van Venezuela is zwaar getroffen door de ineenstorting van de wereldolieprijzen in 2014. De inflatie is omhooggeschoten en sinds 2015 zijn meer dan drie miljoen Venezolanen naar buurlanden gevlucht door schaarste aan voedsel, banen en medicijnen. Venezuela is van één van de rijkste landen in de regio vervallen naar één van de armsten.

Maduro zei vrijdag in een persconferentie in Caracas dat de hulp aan Colombianen moet worden gegeven omdat 'Venezolanen geen bedelaars zijn'. "Neem al die humanitaire hulp en geef het aan het volk van Cucuta, waar er veel behoefte aan is," zei Maduro. "Venezuela lijdt de afgelopen vier jaar niet aan een humanitaire crisis die Washington heeft verzonnen om het ingrijpen in ons land te rechtvaardigen."

Maduro beschuldigde de Amerikaanse president Donald Trump ervan een staatsgreep te orkestreren. "Er is een poging om onze nationale soevereiniteit te schenden met deze 'show' van een humanitaire operatie door de regering van Donald Trump," zei hij.

Saturday 20 July
Friday 19 July
Thursday 18 July