Venezuela: China roept op tot vreedzame gesprekken
09 Feb, 12:31
foto
President Nicolas Maduro van Venezuela weigert af te treden ondanks toenemende internationale druk. (Beeld: Reuters)


Venezuela moet zijn eigen zaken zelf oplossen via vreedzame gesprekken. China ondersteunt de inspanningen van de internationale gemeenschap op dit gebied, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ongeveer 20 landen van de Europese Unie (EU), waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Spanje, hebben zich achter bij de Verenigde Staten geschaard door Juan Guaido te erkennen als de interim-president van Venezuela. Ze zetten president Nicolas Maduro onder druk om nieuwe verkiezingen te houden.

De EU en een groep Latijns-Amerikaanse regeringen die een gematigde houding ten opzichte van Venezuela hebben aangehouden, bieden een tegenwicht tegen de harde opstelling van Washington en hebben opgeroepen tot dialoog en nieuwe verkiezingen. De door de EU gesteunde internationale contactgroep over Venezuela zei in zijn openingszitting in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo deze week dat een te krachtige interventie de crisis kan verergeren.

In reactie op die bijeenkomst verklaarde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laat in een verklaring dat China de inspanningen van de internationale gemeenschap voor de vreedzame regeling van de kwestie Venezuela steunde en hoopte dat alle partijen een constructieve rol zouden blijven spelen. "De zaken van Venezuela moeten door de bevolking binnen het kader van de grondwet en de wet worden opgelost via vreedzame dialoog en politieke kanalen", aldus het ministerie. "Alleen op deze manier kan Venezuela duurzame stabiliteit realiseren."

China heeft Venezuela meer dan 50 miljard dollar geleend via olie-voor-leenovereenkomsten in het afgelopen decennium, waardoor de energievoorziening veilig is gesteld voor zijn snelgroeiende economie. Maar de financiering was opgedroogd toen de economie van Venezuela in 2015 onder druk van de sterk gedaalde olieprijzen, begon te kelderen.

Guaido heeft gezegd dat een regeringswisseling in Venezuela in het voordeel zou zijn van de twee grootste buitenlandse crediteuren Rusland en China. Hij heeft beide landen, die nauwe banden hebben met de regering van Maduro, al geschreven.

Saturday 20 July
Friday 19 July
Thursday 18 July