Brazilië: Stormen eisen aantal levens in Rio de Janeiro
08 Feb, 17:04
foto
Een man ruimt modder op na hevige aardverschuivingen in Rio de Janeiro. (Foto: EPA)


Minstens zes mensen zijn gedood nadat hevige stormen door Rio de Janeiro passeerden. Regen en stormen komen in de zomer veelvuldig voor in de stad en de rest van Zuid-Brazilië, maar deze stormen op woensdag waren beduidend sterker door een gunstige atmosfeer die bevorderlijk was voor een sterke onweersbuienontwikkeling.

Slechts enkele dagen voordat het sterke koude front doorbrak, waren de temperaturen in de middag rond het gebied bijna 40 °C, wat bijdroeg aan de onstabiele aard van de lucht. Toen de stormen woensdagochtend passeerden, werden ze vergezeld door hevige regen en sterke windvlagen.

In vier uur tijd is er bijna 40 millimeter regen gemeten. Dat is meer dan het maandgemiddelde van februari. De regen leidde tot verschillende modderstromen, veelal in de sloppenwijken van Vidigal en Rocinha, ten westen van het Ipanema-gebied.
Brandweerlieden zeggen dat twee mensen zijn omgekomen toen de bus waarin ze zaten, werd getroffen door een aardverschuiving. Een derde persoon werd gedood toen een muur afbrokkelde door de stortbui. Twee andere mensen werden gedood toen hun huis instortte.

Favelas –sloppenwijken- maken deel uit van het heuvellandschap van Rio de Janeiro dat dateert uit de late jaren 1890. Veel delen van de favelas zijn gebouwd zonder stadsvergunningen en ontvangen geen geregelde stadsdiensten. Als gevolg hiervan missen ze de juiste afvoer en zijn de sanitaire voorzieningen niet bestand tegen grote stortbuien.

Samen met de zware regen, ontwortelden sterke windvlagen tot meer dan 105 km per uur veel bomen en werden takken weggerukt. De ravage heeft geleid tot grote stroomuitval in Rio. De stad is nu begonnen aan het lange en moeilijke proces van het opruimen van de modder van huizen, bedrijven en straten.

In de loop van de komende dagen zullen de meeste actieve buien ten noorden van Rio de Janeiro gaan liggen, maar er kunnen een paar lichte buien in de stad zijn.