Venezuela: Hulpkonvooi gestremd bij grensstad Colombia
08 Feb, 10:30
foto
Een aantal vrachtwagens met voedsel en medicijnen voor Venezuela zijn nu bij de inzamelplaats in de Colombiaanse grensstad Cúcuta. (Foto's: AFP)


De eerste vrachtwagens met Amerikaanse humanitaire hulp voor Venezuela zijn aangekomen in de Colombiaanse grensstad Cúcuta. De voertuigen staan geparkeerd in de buurt van de Tienditas-brug, die Venezolaanse troepen hebben geblokkeerd.

President Nicolás Maduro, die de steun van het leger heeft, heeft geweigerd het hulpkonvooi toegang tot het land te geven. Oppositieleider Juan Guaidó, die zich tot interim-president heeft verklaard, heeft gewaarschuwd dat veel Venezolanen het gevaar lopen te sterven zonder internationale hulp.

Guaidó is het hoofd van de Nationale Vergadering van Venezuela en zegt dat de grondwet hem toestaat tijdelijk de macht over te nemen als de president als onwettig wordt beschouwd. Hij heeft de steun verworven van meer dan 40 landen, waaronder de VS en de meeste Latijns-Amerikaanse en Europese landen. Maduro heeft nog steeds de steun van China en Rusland.

Verschillende vrachtwagens met voedsel en medicijnen zijn donderdag gearriveerd in een verzamelcentrum in Cúcuta. Colombiaanse politieagenten op motorfietsen hebben de voertuigen geëscorteerd. Het was niet meteen duidelijk hoe de humanitaire hulp over de grens zou worden gebracht.

Het Venezolaanse leger had eerder vrachtcontainers en een tankwagen over de Tienditas-brug geplaatst, die Cúcuta en de stad Ureña in Venezuela met elkaar verbindt. Maduro heeft buitenlandse hulpgoederen geweigerd en zei dat ze de weg zouden vrijmaken voor Amerikaanse militaire interventie om hem te verdrijven. Hij zei dat "niemand zal binnenkomen, niet één aanvallende soldaat".

Ondertussen eist de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, dat Venezuela de brug heropent en zegt: "het Maduro-regime moet toestaand dat de hulp de uitgehongerde mensen bereikt".

Een aantal Venezolaanse leiders heeft ook een beroep gedaan op het leger om de hulpvoertuigen het land in te laten. Guaidó heeft geen controle over enig territorium in Venezuela, maar in plaats daarvan is hij van plan opvangcentra op te richten in naburige landen waar Venezolanen zijn gevlucht.

Hij zei dat hij op drie punten een internationale coalitie wilde opzetten om hulp te verzamelen en druk op het leger van Venezuela wilde zetten om de hulp het land binnen te laten.

In een tweet zondag zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, John Bolton, dat de plannen vooruit waren geschoven. Ondertussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump in een interview laten weten dat het gebruik van militair geweld "een optie" bleef. In zijn toespraak State of the Union op de dinsdag herhaalde hij zijn steun aan Guaidó en zei hij: "We staan met het Venezolaanse volk in hun nobele zoektocht naar vrijheid."