ASFA wil zich meer richten op de exportmarkt
08 Feb, 08:26
foto


De Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) is vastbesloten zich meer te richten op de exportmarkt. In collectief verband is dat heel goed mogelijk. Binnen de Caricom is er heel wat potentie, maar de volumes spelen een rol. “Bovendien gelden voor de regio ook logistieke uitdagingen, maar volume is altijd een uitdaging en je wilt meer bedrijven hebben die een kwalitatief product kunnen neerzetten”, zegt ASFA-voorzitter Wilgo Bilkerdijk.

In de afgelopen weken is de ASFA ook intensief bezig geweest met het ‘rethinken’ van de organisatie. De vraag is hoe de organisatie verder wil, want uiteindelijk gaat het er niet om de organisatie numeriek groter te laten worden en meer leden te hebben, als wel om meer leverage te creëren om meer invloed te hebben bij onderhandelingen met beleidsmakers. Daar moet een strategie voor worden bedacht, zegt Bilkerdijk.

Er zijn inmiddels een aantal sessies geweest met sleutelfiguren van de organisatie. Hoewel de strategie in feite nog helemaal uitgewerkt moet worden, staat in ieder geval vast dat de ASFA dit jaar een aantal nieuwe dingen gaat doen. Zo is het is de bedoeling een multifunctioneel centrum op te zetten, waar specifieke trainingen voor producenten zullen worden verzorgd. Dat gebeurt met ondersteuning van nationale en internationale partners en donoren waarmee de organisatie al jarenlang contact heeft.

Bilkerdijk zegt dat het zelfs de bedoeling is om incubatorfaciliteiten neer te zetten. Met een incubator wordt doorgaans bedoeld een gebouw waarin beginnende ondernemers of entrepreneurs over startkapitaal, huisvesting, administratie, technische ondersteuning, management advies en contacten kunnen beschikken om hun bedrijfje een groeispurt te geven. Een incubator richt zich specifiek op bedrijven in de pre-start en de startfase.

“We zijn al bezig met het ontwerp. Want we willen wel die mogelijkheden creëren voor startende ondernemers. En ik kan me best voorstellen dat een lid zegt: ‘Ja, maar ik ga geen bijdrage doen bij die organisatie om nieuwe bedrijven te helpen opzetten.’ En dat is precies wat ik bedoel met 'rethinken'. Want waarom zou je het niet doen? Jij kunt toch groter worden als je de kleine man ondersteunt? Je moet het meer zien als een waardeketenbenadering en niet zozeer als concurrentie”, stelt de ASFA-voorman.