NPS: Verkwisting en voor de gek houden volk
05 Feb 2019, 18:32
foto


De Chinese astrologie geeft verschillende betekenis aan het Jaar van het Varken. Eigenschappen die aan het varken worden toegeschreven zijn: meelevendheid, vrijgevigheid, doelgerichtheid, makkelijk voor de gek te houden en verkwistend. Het is het verkwistende beleid van de huidige regering waar de Nationale Partij Suriname (NPS) in dit nieuwe jaar op attendeert.

Gezien de ingediende begroting van 2019 met een feitelijk begrotingstekort van SRD 8,7 miljard (Vereniging van Economisten in Suriname) lijkt dit Jaar van de Varken een jaar van verkwisting te worden. Niet onwaarschijnlijk is het dat de regering zal proberen het volk dat door haar beleid is verarmd, voor de gek te houden met het verdelen van meer pakketten, meent NPS-voorzitter Gregory Rusland.

Het Chinees Nieuwjaar wordt ook wel Spring Festival genoemd in China. Het is het grootste feest in China, waarbij volgens traditie mensen naar hun ouderlijk huis gaan om met de familie het feest te vieren. Het zakelijk leven valt vrijwel stil, want miljoenen Chinezen zijn dan aan het reizen. In Suriname wordt het feest ook in familieverband en in de Chinese verenigingen gevierd met een lunch of diner. Hierbij is de deelname van niet-Chinezen tekenend voor de integratie en saamhorigheid.

De NPS wijst er op dat het afgelopen Jaar van de Hond, op macro-economisch gebied een kleine groei vertoonde. Dit dankzij met name de minerale productie, maar de niet-minerale sector met de meeste werknemers en het grootste aandeel in de economie stagneert nog steeds. De niet-minerale productie en de koopkracht heeft nog steeds niet het oude niveau gehaald na de dramatische waardevermindering van de Surinaamse dollar in 2015 en 2016.

Het kan er bij de politieke organisatie ook niet in dat het ministerie van Justitie en Politie met trots vertelt dat het aantal levensberovingen van 18 in 2017 gedaald is naar 11 in 2018. "Vermoedelijk zijn we gewend geraakt en ongevoelig geworden voor deze cijfers, maar de ouderen weten zich nog te herinneren dat voor de 80-er jaren het gebeuren van één levensberoving per jaar schokkend voorpagina nieuws was."

De harde criminaliteit is nog steeds zichtbaar getuige de brute roofoverval van het afgelopen weekend aan de Nieuwe Grond, waar rovers direct bij het tegemoet gaan van onschuldige burgers die op hun terras aan het genieten waren, werden beschoten. "Dit is het bewijs dat de regering niet in staat is belangrijke issues die betrekking hebben met de ontwikkelingsrichting van het volk en het land, aan te pakken."

De NPS hoopt derhalve dat ondanks het verkwistend karakter van het varken, het Surinaamse volk een beter jaar tegemoet mag gaan. Zij feliciteert de gemeenschap, in het bijzonder de Chinezen met het Jaar van het Varken.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April