Raken meer Surinamers nu overstressed en ongezond?
05 Feb 2019, 10:28
foto


In het rijke Amerika geraken steeds meer burgers in financiële nood. Credit card schulden zijn al meer dan $ 1 triljoen volgens de Federal Reserve, de Centrale Bank van de USA. Aantal studenten met hoge studieschuld neemt al toe met 150%.
Veel Amerikanen zitten niet alleen in schulden, de meesten van hen komen niet aan sparen toe.

1 op de 4 Amerikanen heeft niet eens $100, cash in geval van echte nood. Dit alles heeft verder grote impact op hun mentale en fysieke gezondheid. Een onderzoek van het Amerikaanse Instituut van accountants wijst uit, dat meer dan de helft van Amerikanen die in schulden zitten, klagen over hun gezondheid. De number 1 stress factor voor Amerikanen is geld en de dwang van hard werken, volgens de American Psychological Association. De chaotische Trump regering maakt de stress verder compleet en meer dan 65% van Amerikanen, volgens een CNN poll, wil Trump niet meer als president.

Hoe is het met zich zorgen maken, stress en ongezondheid in Suriname gesteld?
Helaas zijn er geen officiële cijfers bekend. Doch ook hier is het aannemelijk te stellen dat geldnood en zich zorgen maken over de toekomst, de mentale en fysieke gezondheid van veel Surinamers negatief beïnvloed, zoals:
- Depressie en angst kunnen leiden tot aanvallen ervan, ook wat betreft uiting van andere emoties als frustratie, boosheid.
- Toename van migraine maag- en darm klachten, hogere maagzuur productie, buikpijnen, darmontstekingen.
- Hoge bloeddruk, hartritme stoornissen, meer kans op hart en nier lijden
- Slaapstoornissen, Amerikanen geven per jaar meer dan $40 miljard uit aan slaappillen.
- Spierspasme vooral van nek en schouders, mogelijk leidend tot erge hoofdpijnen.
- Suikerziekte, omdat het stresshormoon cortisol o.a. je bloedsuiker verhoogt, bestaande suikerziekte wordt erger en lastig om te stabiliseren.
- Immuun systeem oftewel je weerstand daalt, dus gevoeliger voor luchtweg infecties.
- Seksueel, ook onderdrukking met mogelijk lagere concentratie sekshormonen.

Je langdurig zorgen maken en overstressed zijn kan je mentale en fysieke gezondheid negatief beïnvloeden en dat maakt weer, dat zo’n persoon zijn arbeids- en functioneringscapaciteit drastisch minder wordt. Dit heeft weer negatieve impact op zijn gemoedsrust en gezondheid en zie daar, de neerwaartse spiraal is op gang gekomen.
Als klap op de vuurpijl, de doorsnee mens hanteert het 'pijn vermijden-plezier zoeken' mechanisme. Hij of zij is in pijn en dat kan dwingen mogelijk te zoeken naar quickfix plezier als alcohol, drugs, roken, eten, en/of ook naar quick fix oplossingen zoals anderen benadelen voor eigen gewin.

Hoe kunnen we dit nu aanpakken?
Gezondheidszorg is allang niet meer alleen de input van arts en medicijn. Een pilletje geven aan al die mensen brengt je niet ver. De mens zijn functioneren en gemoedstoestand wordt op ieder moment van de dag bepaald door inkomende triggers van situaties en medemensen in zijn omgeving. De onderlinge samenwerking van de in de mens ingebouwde 5 verwerkingsdynamieken (mentaal, materieel, emotioneel, lichamelijk en spiritueel) op de impact van de triggers, helpt dan de mindset vormen die verder stuurt welke gedachten, keuze en gedrag volgt.

Derhalve zal een integrale aanpak die zowel de triggers minimaliseert als wel de kwaliteit van de 5 dynamieken verhoogt noodzakelijk zijn. Voor de persoon zelf is dit wat aangeleerd kan worden hoe met triggers om te gaan en hoe dagelijks de eigen 5 verwerkingsdynamieken te sturen. Dan rust de grote taak ook nog bij de overheid en de particuliere sector.

Hier gaat goed leadership en management moeten komen in twee belangrijke pijlers:
1. THINGS: zoals beleidsplannen opgesteld door deskundigen, geld, infrastructuur, adequate monitoring, regels, procedures en monitoring ervan, werkgelegenheid...
2. PEOPLE: dat zijn wij burgers van hoog tot laag die de things gaan implementeren derhalve de juiste mindset moeten hebben om dat ook te doen.
Als de computer iets moet doen, moet het de juiste software in zich hebben. Zo ook bij de mens, wil je iets dat je zegt of voorgenomen hebt ook 100% doen, moet je dan de juiste mindset (=software) ervoor hebben.

Wat heb je eraan dat de top, management en personeel alles op papier, congressen, meetings en handleidingen, dus 'things' krijgen voorgekauwd, doch de juiste mindset voor implementatie ontbreekt nog bij velen.
Die software ontwikkelen middels subtiele aanpassingen in de 5 verwerkingsdynamieken bij alle burgers, is nu een key factor en moet nu al beginnen op de scholen, in bedrijven en bij de overheid. Het is de basis van Nationbuilding en met deze aanpak hebben we straks minder zieke mensen, betere arbeidsproductie en meer harmonische gezinnen.


Drs. S.Gobardhan, arts in de Dr.Gobardhan People Care (optimizing the health of body & mind)
Email: soereshgobardhan@gmail.com
Advertenties