Somoharjdo: PL draagt gendergelijkheid hoog in het vaandel
03 Feb, 12:22
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo


Pertjajah Luhur plant een grote manifestatie in het district Wanica rond de Internationale Dag van de Vrouw, die op 8 maart wordt gevierd. Vrouwen spelen een bijzonder belangrijke rol binnen de partij, benadrukt de PL-voorzitter Paul Somohardjo. Het genderbeleid is dan ook één van de belangrijkste pijlers binnen de politieke organisatie. Daarom houdt de partij een bijeenkomst op 9 maart in Wanica. Somohardjo zegt dat de NDP getracht heeft een 'inbraak' te houden in Dessa, maar deze is volgens hem mislukt.

Somohardjo zegt dat gelijke kansen voor mannen en vrouwen hoog in het vandaal staat van de PL. Hij brengt in herinnering dat de partij de eerste Javaanse vrouw in het parlement heeft gebracht: Roeki Kertokalio. Ook Sylvia Kajoeramarie en Sandra Lee mochten de PL in De Nationale Assemblee vertegenwoordigen als respectievelijk de eerste Inheemse vrouw en de eerste Chinese vrouw. De PL heeft ook de eerste vrouwelijke districtscommissaris voor Commewijne voorgedragen: Ingrid Karta-Bink, tegenwoordig parlementariër. Voorts heeft de partij de eerste vrouwelijke onderminister, Patricia Kartosemito, voorgedragen, alsook de eerste directeur van Volkshuisvesting in de persoon van Putridewi Amatsoemarto.

Somohardjo zegt dat op 9 maart prominenten van Wanica het volk zullen toespreken. Personen die eventueel naar voren zullen worden geschoven om het district te vertegenwoordigen in het parlement, zullen op het podium staan. “Maar het wil niet zeggen dat wanneer je op het podium bent, dat je automatisch kandidaat bent. We zijn nu bezig te scouten om te kijken wie de beste vertegenwoordigers zullen zijn”, houdt Somohardjo een slag om de arm.

Volgens de PL-voorzitter is Wanica een aangelegenheid van drie grote partijen: de VHP, de PL en de NDP. “We willen niet alleen behoren tot de drie grootste, maar indien mogelijk willen we in Wanica de grootste zijn”, verklaart de politicus. Hij betitelt de recente politieke bijeenkomst van de NDP te Lelydorp als een mislukte inbraak. “De NDP heeft drie zetels, maar is aan het droppen, reden om nu een inbraak te plegen binnen de Javaanse gemeenschap.” Lelydorp wordt beschouwd als een bolwerk van de Javaanse gemeenschap, waar minstens één zetel te halen valt.

“Men wilde eigenlijk de mensen van Dessa mobiliseren en hun kracht laten zien, maar bij de opkomst is gebleken dat het een mislukte inbraak is. Men heeft ook mevrouw Ghamie Ngawikromo aangekondigd als een oud-PL-er, maar zij was al geruime tijd naar de HVB, samen met Enrique Ralim en Jogaman. Men doet alsof mensen van de PL overgewaaid zijn naar de NDP, maar dat is niet waar. Die hadden we al lang afgeschreven, want zij waren HVB-ers. Dus wat de Javaanse gemeenschap betreft, zijn wij – om in etnische termen te praten – heer en meester”, stelt Somohardjo.