Venezuela: Maduro oppert nieuwe parlementsstemming
02 Feb, 22:49
foto
Aanhangers van de zelfverklaarde interim-president Juan Guiado begroeten hem tijdens een demonstratie door de straten van Venezuela. (Foto's: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft vandaag vervroegde parlementsverkiezingen voorgesteld, in een poging zijn afbrokkelende heerschappij te versterken. Een hoge generaal is overgelopen en tienduizenden liepen in de straten van Venezuela in een protestmanifestatie tegen zijn regering.

Terwijl de binnenlandse en internationale druk op Maduro om af te treden verder toeneemt, heeft een hoge luchtmacht generaal hem in een video verloochend. Het filmpje is in de morgenuren verspreid. De legergeneraal uitte in de video zijn loyaliteit aan het hoofd van het parlement en de zelfbenoemde interim-president Juan Guaido.

De steun van het leger is cruciaal voor Maduro, die erg impopulair is, grotendeels door een ongekende economische crisis die heeft geleid tot een uittocht van miljoenen. Maduro beweert dat hij het slachtoffer is van een staatsgreep die is aangestuurd door de Verenigde Staten (VS).

De in het nauw gedreven leider zei in een toespraak tot supporters dat de krachtige, door de regering gecontroleerde Constituerende Vergadering debatteert over het uitroepen van vervroegde verkiezingen voor het parlement van de Nationale Assemblee, dat door de oppositie wordt gecontroleerd.

Guaido heeft opgeroepen tot een nieuwe, eerlijke presidentsverkiezing na de betwiste stemming die Maduro vorig jaar won. "Wil je verkiezingen? Wil je vervroegde verkiezingen? We gaan parlementsverkiezingen houden," vertelde Maduro aan een pro-regeringsbijeenkomst in Caracas. De samenkomst is gehouden ter herdenking van de 20e verjaardag van de eerste officiële inauguratie van Hugo Chavez als president. De parlementsverkiezingen waren gepland voor 2020. "Er is geen dictatuur in Venezuela, en dat zal ook niet gebeuren", zei Maduro.

Washington heeft, samen met veel landen op het westelijk halfrond, Maduro als een dictator bestempeld en Guaido erkend als de legitieme president. De VS heeft deze week mogelijk verlammende sancties aangekondigd die waarschijnlijk de kreupele olie-industrie van het Opec-lid verder zullen verzwakken.

Hoewel de laatste maanden kleine opstanden tegen Maduro zijn uitgebroken binnen de strijdkrachten van Venezuela, is er geen grootschalige militaire opstand tegen hem geweest. Generaal Francisco Yanez van het opperbevel van de luchtmacht werd echter de eerste actieve Venezolaanse generaal die Guaido erkende sinds hij zichzelf op 23 januari tot president verklaarde. De belangrijkste militaire attaché van Venezuela in de VS zei vorige week ook dat hij overliep.

"Mensen van Venezuela, 90 procent van de strijdkrachten van Venezuela zijn niet bij de dictator, ze zijn bij de bevolking van Venezuela," zei Yanez in de video. "De overgang naar democratie is in het verschiet." Op zijn Twitter-account beschuldigde het hoge commando van de luchtmacht de generaal van verraad.

Op een oppositiedemonstratie in Caracas, vertelde Guaido zijn aanhangers dat verwachtte dat meerderen het voorbeeld van Yanez zullen volgen. Hij heeft het leger en de ambtenaren amnestie aangeboden als ze een fout hebben begaan. "Ik ben er zeker van dat veel functionarissen en soldaten dit gebaar zeer binnenkort zullen herhalen, zeer binnenkort," zei hij.

De betoging van vandaag was één van de vele nationale demonstraties, waar demonstranten uitgedost in het geel, rood en blauw van de Venezolaanse vlag toeterden, op trommels sloegen en "Guaido, Guaido, Guaido" scandeerden.
In een mogelijk teken van de verzwakte steun van Maduro, besloot de oproerpolitie -die had gepland om demonstranten te verhinderen de massa te bereiken-, om hen in minstens drie steden te laten passeren.

Humanitaire hulp zou spoedig vanuit verzamelpunten in Brazilië, Colombia en een Caribisch eiland naar het door crisis getroffen Venezuela komen, zei Guaido zonder te specificeren wie de hulp verleende. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, verklaarde gisteren dat de VS "klaarstond om de bevolking van Venezuela bijstand te verlenen".

Guaido zei dat de oppositie de protesten niet zou opgeven totdat Maduro aftrad en vrije verkiezingen toestond. De zelfverklaarde president heeft geen controle over overheidsinstellingen of functies van het dagelijks bestuur. Evenals de VS, hebben Canada en verschillende Latijns-Amerikaanse landen Guaido al officieel erkend. Van sommige lidstaten van de Europese Unie wordt verwacht dat ze Guaido volgende week officieel erkennen, terwijl andere waarschijnlijk een voorzichtigere houding aannemen.

Washington heeft ingrijpende sancties opgelegd aan het staatsoliebedrijf PDVSA. De tegenstanders van Maduro zeggen dat hij de democratische instituties heeft omvergeworpen en de ooit bloeiende economie heeft vernietigd door een totaal corruptie systeem van uitwisselingscontroles en willekeurige nationalisaties.