Brazilië doneert opnieuw condooms en hiv-sneltesten
02 Feb, 20:42
foto
De symbolische overhandiging van 200 condooms door de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid. (Foto: Volksgezondheid/NII)


In de ontwikkelingssamenwerkingsrelatie tussen Suriname en Brazilië ligt de nadruk onder meer op volksgezondheid. De Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar heeft namens de Braziliaanse overheid, 230.000 condooms en 5000 orale hiv sneltesten aan minister Antoine Elias van Volksgezondheid overhandigd. De symbolische overhandiging van 200 condooms vond woensdag plaats.

In 2017 werden ook al condooms en sneltesten gedoneerd aan het ministerie. Voorafgaand aan die donatie werden medewerkers van niet-gouvernementele organisatie getraind door medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid van Brazilië, in het gebruik van de hiv sneltesten. De bedoeling van deze sneltesten in om de kwetsbare groepen waaronder garimpeiros (goudzoekers) makkelijker en sneller te kunnen testen, meldt de voorlichting van Volksgezondheid.

Aguiar gaf aan dat ook in Brazilië de strijd tegen Hiv/Aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen een prioriteit is van de Braziliaanse overheid. De doelgroep van deze condooms is, volgens de ambassadeur de Surinaamse bevolking, maar ook de grote groep Brazilianen die in Suriname woonachtig is. Ten aanzien van de gezondheidszorg zal er verder ook aandacht worden besteed aan het Malaria Programma, de ziekte van Chagas en de kwik problematiek.