Ambassadeur richt zich tot diaspora op 70e Dag Republiek India
26 Jan 2019, 21:27
foto
De 70e Dag van de Republiek India is vandaag herdacht met een vlag-ceremonie en zingen van het Indiase volkslied. (Foto: Ranu Abhelakh)


Met het opentrekken van de tricolor (Indiase vlag), startte de Indiase ambassade in Paramaribo de herdenking van de 70e Dag van de Republiek India zaterdag. Ambassadeur Mahender Singh Kanyal richtte zich tijdens de korte ceremonie speciaal tot de Surinamers in Indiase diaspora. Hij heeft hen opgeroepen gebruik te maken van de educatieve en onderwijsprogramma’s die India biedt.

Volgens Kanyal slaat een diasporagemeenschap een brug tussen twee landen en geeft een meerwaarde in een bilaterale relatie. India is van de weinige landen die een uitgebreid beleid heeft om in contact te treden met zijn diaspora. Er zijn tal van Indiase diaspora programma’s voor jong en oud.

In zijn oproep focuste Kanyal zich op jongeren tussen 8 en 26 jaar in Indiase diaspora tot vier generaties terug. Het ‘Know India Programma’ (KIP) staat voor hen open. Het doel hiervan is dat jonge diaspora een idee krijgen over de herkomst van hun voorouders, indrukken en ervaringen opdoen in India. “En dan deze ervaring gebruiken om hun eigen land te ontwikkelen”, lichtte hij toe. Jaarlijks zijn er zes programma’s met elke veertig deelnemers. “De voorkeur gaat uit naar die uit Girmitiya (red: nazaten van contractarbeiders) landen.”

Voor studenten bestaat er tal van scholingsmogelijkheden zoals het Scholarship Programme for Diaspora Children. Bursalen krijgen US$ 4000 per jaar gedurende hun hele studieperiode, benadrukte de diplomaat.
India heeft ook beleid gemaakt gericht op zijn senioren in diaspora. Zij die tussen 45 en 65 jaar zijn en een laag inkomen hebben, kunnen via KIP-senioren het land van hun voorouders bezoeken. “Het programma is voor hen die India niet eerder hebben bezocht en zich de reis ook niet kunnen permitteren. “Maar zij wensen om eens in hun leven India te bezoeken.” Van het jaar zijn al zeven personen vertrokken. Binnenkort gaan er nog eens vier Surinamers, vertelde Kanyal.

De diplomaat dankte ook alle deelnemers van het Indiase quiz Bharat Ko Janiye (Know India) quiz, een familiebezigheid. Een Surinaamse haalde het derde en vierde spelniveau, maar kon helaas niet afreizen naar India voor verdere deelname. “Dit is iets op trots op te zijn. We zien graag meer Surinamers hieraan deelnemen en de gouden medaille winnen.”

Voorafgaand aan het speciale woord tot de diasporagemeenschap op het ambassade complex, las de ambassadeur de toespraak van president Ram Nath Kovind voor. India is in de afgelopen 70 jaren gegroeid en heeft verschillende ontwikkelingen meegemaakt.
Dit jaar wordt de 17e Lokh Sabha (Lagerhuis) parlementsverkiezingen gehouden. Kovind noemt die “een moment van de eeuwigheid” en roept alle Indiërs op hun stem uit brengen. “Een verkiezing is niet alleen een politieke oefening”, hield hij hen voor. “Een verkiezing is een collectieve oproep tot wijsheid en een collectieve oproep tot actie. Het staat voor vernieuwing en een hernieuwde toewijding aan de doelen en verwachtingen van een gedeelde en egalitaire samenleving.”

De president haalde in zijn toespraak het landelijke toiletten-project aan, in het streven naar een schoon, gezond en ziektevrij India. Hij merkte op dat het Nieuwe India in 2022, alleen mogelijk is als de bevolking en de regering samenwerken.
India werd op 15 augustus 1947 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk (Engeland) – deze dag wordt gezien als de eerste Onafhankelijkheidsdag. Het land verkreeg pas op 26 januari 1950 officieel de status van een Republiek, toen de goedgekeurde grondwet in werking trad. Vanavond houdt de ambassade nog een receptie voor genodigden en de Surinaamse overheid.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April