Dambreuk Brazilië: Al 34 lichamen geborgen, 300 vermisten
26 Jan 2019, 23:14
foto
Een luchtfoto toont de weggevaagde dam en de modderstroom die loskwam in Brumadinho, in de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais. (Foto: Reuters)


Braziliaanse brandweerlieden hebben gezegd dat dat minstens 34 mensen werden gedood toen een dam instortte in een ijzerertsmijn die eigendom was van Vale. Hulpverleners zoeken nog steeds naar honderden vermisten.

De brandweer van de deelstaat Minas Gerais zei ook dat 23 mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen. De instorting van de dam vrijdag, veroorzaakte een stortvloed van modder die alles in zijn weg over een breedte van 150 meter verwoestte. In een eerdere verklaring had de brandweerafdeling gezegd dat 300 mensen nog steeds vermist werden en 46 levend waren gevonden.

Brandweerlui richtten hun hoop op het vinden van overlevenden in een bus, een trein, mijnenkantoren en nabijgelegen huizen die vrijdag in de modder werden begraven na de instorting van de dam in de Corrego do Feijao-faciliteit van mijngigant Vale in de deelstaat Minas Gerais.

Wanhopige familieleden van de vermisten verzamelden zich in een magazijn dat door Vale was opgezet voor de getroffenen. De opvang staat naast een stuk rivier dat door de dambreuk nu is dichtgeslibd. Meer dan een dozijn helikopters die meehelpen om het gebied te doorzoeken, vertrokken en landden van een voetbalveld in de buurt.
"Helaas is de kans op het vinden van overlevenden op dit moment minimaal. We zullen waarschijnlijk alleen maar lijken bergen," vertelde Romeu Zema, gouverneur van Minas Gerais, aan lokale media.

Onder de vermisten bevinden zich meer dan 200 inwoners van het landelijke gebied van Brumadinho in de deelstaat Minas Gerais, waar de mijn was gevestigd, evenals ongeveer 100-150 mijnwerkers van het mijnbedrijf Vale.

Vale-president Fabio Schvartsman zei dat hij de oorzaak van het ongeluk niet wist en voegde eraan toe dat het bedrijf maatregelen had genomen om de veiligheid bij dammen te vergroten. Het Braziliaanse Ministerie van Milieu kondigde een snelle boete aan van 250 miljoen rais (US$ 66,2miloen) tegen het mijnbedrijf. Lokale media meldden dat autoriteiten bedrijfseigendommen in beslag hadden genomen.

Foto's en video's toonden een stortvloed van modder die stroomde door Brumadinho, met de zee van slib die wegen en huizen overspoelde. Reddingshelikopters haalden mensen uit het slib.

President Jair Bolsonaro, die eerder beloofd heeft meer vrijheid te geven aan bedrijven en milieuaspecten heeft afgewezen, werd zaterdag per helikopter naar het gebied gebracht. "We zullen er alles aan doen om de slachtoffers te helpen, de schade te minimaliseren, de feiten te onderzoeken, gerechtigheid te waarborgen en deze tragedies voor Brazilianen en het milieu in de toekomst te voorkomen", schreef Bolsonaro op Twitter.

Het ongeluk komt drie jaar na de ergste milieuramp van Brazilië toen een grotere dam die de gezamenlijke eigendom was van Vale en BHP Billiton in dezelfde regio brak. Vele huizen werden begraven en vonden 19 mensen er de dood. Het incident van vrijdag lijkt te verbleken in vergelijking met de ramp in 2015 in Mariana in Minas Gerais toen de residendam bij de Samarco-ijzerertsmijn barstte.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April