Nieuwe aangifteformulieren loon- en omzetbelasting
24 Jan 2019, 10:13
foto


De Belastingdienst heeft nieuwe aangifteformulieren voor loon- en omzetbelasting ontwikkeld. Deze zijn met ingang van het belastingjaar 2019 in het nieuw ICT-systeem verwerkt. Op het aangifteformulier voor omzetbelasting zijn inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd over de door de belastingplichtige te verstrekken informatie. Het gebruik van de nieuwe loon- en omzetbelasting aangifteformulieren is verplicht vanaf het fiscaal jaar 2019.

De transformatie van de Belastingdienst krijgt vaste vorm en wordt de belastingplichtige direct betrokken bij het proces. "De transformatie van onze organisatie en de verbetering van onze automatiseringsinfrastructuur (ICT), stelt ons in staat onze administratie, efficiënter, effectiever en sneller uit te voeren, , meldt het ministerie van Financiën via het Nationaal Informatie Instituut.

Op dit moment is de transformatie van de Belastingdienst voornamelijk gericht op de verbetering van de dienstverlening en de verwerking van de loon- en omzetbelasting. De nieuwe formulieren worden voorbedrukt met de gegevens van de belastingplichtige en worden eind januari per post bezorgd. Niet alle belastingplichtigen zullen hun aangifteformulieren vóór de uiterlijke datum van afgifte van de Belastingdienst ontvangen. Het laat ontvangen van het aangifteformulier, heeft geen consequenties voor de verwerking van de aangifte over de maand januari 2019. Wie begin februari geen formulier heeft ontvangen, kan dit afhalen of downloaden via www.belastingdienst.sr

Identificatienummer
Met het nieuwe ICT-systeem zal de Belastingdienst geleidelijk aan overstappen op een nieuw Fiscaal Identificatie Nummer (FIN). Elke belastingplichtige of inhoudingsplichtige krijgt van de Belastingdienst een uniek FIN.

Om de verwerking van de betalingen sneller te laten verlopen zijn de betaalinstructies voor loon – en omzetbelasting aangepast. Deze nieuwe betaalinstructies zijn opgenomen in de nieuwe aangifteformulieren en de daarbij horende toelichting.

De Belastingdienst zal binnenkort de mogelijkheid bieden om online loon- en omzetbelasting aangiften te doen en te betalen. De overige belastingmiddelen komen in latere fasen aan bod.
Advertenties