India: Priyanka Gandhi gaat voor politieke carrière
23 Jan 2019, 10:44
foto
Priyanka Vadra-Gandhi trekt de kiezers makkelijk aan. (Foto: AFP)


Priyanka Gandhi, de charismatische zuster van de partijleider van de Congrespartij, Rahul Gandhi, heeft officieel haar intrede gedaan in de politiek. Haar stap komt maanden voor de algemene verkiezingen in India.

Gandhi is benoemd tot algemeen secretaris van de partij voor het oostelijke deel van de cruciale deelstaat Uttar Pradesh. Ze voerde in eerdere verkiezingen campagne voor haar broer en moeder Sonia Gandhi, maar had tot nog toe een formele politieke rol voor zichzelf geweigerd.

Analisten zeggen dat ze nieuwe energie zal geven aan de campagne van de Congrespartij. De belangrijkste oppositionele Congrespartij heeft bij de laatste algemene verkiezingen in 2014 zwaar verlies geleden ten gunste van de Bharatiya Janata Party (BJP) van premier Narendra Modi. De Congrespartij worstelt nog steeds om te herstellen van die nederlaag.

Priyanka Gandhi is altijd al als populairder beschouwd dan de andere de Gandhi-telgen. Velen beschuldigen het "glansloze leiderschap" van haar broer voor een reeks van Congres-nederlagen tussen 2014 en 2018. De partij heeft terrein gewonnen in recente deelstaatsverkiezingen, waardoor de macht van Gandhi is toegenomen, maar de Congrespartij staat nog steeds voor de moeilijke uitdaging om de BJP te verslaan en de regeermacht terug te winnen.

De afgelopen dagen werd op social media zwaar gespeculeerd over de politieke ambities van Priyanka Gandhi. De Congrespartij heeft haar intrede in de politiek vandaag in een tweet bekendgemaakt. Rahul Gandhi vertelde de verslaggevers woensdag dat hij "erg blij" was dat zijn zus hem zou helpen bij de algemene verkiezingen en dat zij "zeer capabel" was.

Velen in de partij hadden jarenlang gepleit voor een grotere rol voor haar, maar de 47-jarige moeder-van-twee is tot nu toe terughoudend geweest om centraal te staan. Bij eerdere verkiezingen had ze haar campagne beperkt tot Amethi en Rae Bareli - de parlementaire kiesdistricten van haar broer en moeder - en wordt ze hoog gewaardeerd door de kiezers aldaar.

De Gandhi-familie heeft een cultstatus genoten in deze onderontwikkelde gebieden waar haar vader Rajiv en grootmoeder Indira Gandhi - beide voormalige premiers - ook verschillende verkiezingen hebben gewonnen. Partijleiders, werkers en aanhangers van de Congrespartij hebben haar benoeming enthousiast begroet. Zij hebben haar vaak vergeleken met haar charismatische grootmoeder.

De overgrootvader van Priyanka en Rahul, Jawaharlal Nehru, was de eerste premier van India na de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947. Hun grootmoeder, Indira Gandhi, volgde hem na een kort interval op. Nadat ze in 1984 door haar Sikh lijfwachten werd vermoord, nam haar zoon, Rajiv Gandhi, de leiding over. Een ethische Tamil zelfmoordterrorist doodde Rajiv terwijl hij campagne voerde voor een algemene verkiezingen in 1991. Zijn in Italië geboren weduwe, Sonia, verzette zich aanvankelijk tegen oproepen om de politiek te betreden alvorens de sprong te wagen en de Congrespartij te tillen onder de merknaam van haar familie. Sonia Gandhi deed een stap terug toen haar zoon de touwtjes in handen nam.

Een BJP-woordvoerder, Sambit Patra, zei dat de benoeming van Priyanka Gandhi een erkenning was van de Congrespartij dat Rahul Gandhi had gefaald als partijleider. Maar analisten zeggen dat de stap het potentieel heeft om de vertoning van de partij in Uttar Pradesh te verbeteren, die het grootste aantal parlementsleden naar het parlement stuurt.

Priyanka Gandhi is getrouwd met zakenman Robert Vadra die is beschuldigd van onregelmatigheden in zijn onroerend goed bedrijf in de deelstaten Haryana en Rajasthan. Zijn handelingen worden onderzocht. Vadra en de Gandhi's hebben de beschuldigingen ontkend en beschuldigen de BJP van een "politieke heksenjacht".
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April