De tien geboden van Misiekaba
23 Jan 2019, 12:50
foto


Bij de behandeling van de algemene politieke beschouwingen heeft de fractieleider van de NDP, André Misiekaba,10 positieve ontwikkelingen opgesomd. Maar de 10 positieve ontwikkelingen die hij genoemd heeft is een kijkje door de bril van Misiekaba. Deze 10 punten wil ik dan gemakshalve aanduiden als 'de tien geboden' van Misiekaba.

Deze zogenaamde 10 positieve ontwikkelingen zijn niet anders dan wenselijkheden, het zijn geen concrete daden van regering Bouterse. Misiekaba moet het volk niet misleiden en dat geldt ook voor alle DNA-leden. Deze regering heeft veel kansen laten liggen om Suriname te ontwikkelen. Laten we eerlijk zijn, het is meer dan duidelijk dat deze regering geen lange termijn visie heeft.

Misiekaba heeft verzuimd op te sommen hoeveel geld deze regering verspild heeft met de bouw van de huizenfabriek, Academisch Medisch Centrum, Wanica ziekenhuis, de cassavefabriek en andere projecten. Wat Misiekaba probeert te doen met zijn 10 geboden, is niets anders dan het beleid van Bouterse goed te praten.
Volgens Misiekaba heeft regering Bouterse/Adhin een niet aflatende aandacht getoond voor ondernemerschap, wat hij toejuicht. Hij zegt dat de regering wel de visie en de daadkracht heeft om het te kunnen doen. Misiekaba is blij te zijn te merken dat vanaf regering Bouterse I er naast het sociale ook voldoende aandacht besteed wordt aan de ontwikkeling van het ondernemerschap.

Misiekaba zegt verder dat ze geen of nauwelijks klachten horen van ondernemers dat zij geen vergunning kunnen krijgen. Volgens Misiekaba krijgen de Marron en Inheemse gemeenschappen meer dan ooit de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. De Marrons en Inheemse gemeenschappen krijgen als nooit tevoren de gelegenheid om hun aangeboren ondernemers skills in praktijk te brengen.
Ongelooflijk wat Misiekaba allemaal heeft verteld, halve waarheden en hele leugens. Hij blijkt een betere storyteller te zijn dan Bouterse. Ik stond er perplex van toen ik zijn verhaal op Starnieuws las. Tijdens de VHP politieke manifestatie op zaterdag 19 januari, heeft het volk een ander verhaal gehoord van de Inheemsen, Marrons en ondernemers, dan wat Misiekaba aan het volk heeft voorgeschoteld.
Het is alom bekend dat er honderden ondernemers over de kop zijn gegaan.

Ondernemer Rui Wang gaf aan dat als er in een straat 7 winkels waren, 5 van deze winkels dicht zijn gegaan. Dus als er in 100 straten 5 winkels of bedrijven over de kop zijn gegaan, kom je op 500. Als elke ondernemer 5 mensen in dienst had, zijn er dan 2500 personen brodeloos gemaakt. De ondernemer Jason Gummels, praat zelfs over 1000 bedrijven die gesloten zijn, waardoor er duizenden mensen werkloos zijn geworden.

Marciano Young van Apoera zegt dat Bouterse geen volkspresident is, want hij heeft in acht jaar geen bezoek gebracht aan Apoera. Young zegt dat Bouterse niet in staat is ontwikkeling te brengen in Apoera, daarom sluiten de mensen van Apoera zich aan bij de VHP. Miguel Abaas van Marrowijne heeft duidelijk gemaakt dat deze regering (lees Bouterse) geen ontwikkeling kan brengen in het binnenland.
Dus het verhaal van Misiekaba klopt niet, maar ik begrijp zijn bezorgdheid, de NDP brokkelt af, dus hij probeert nog te redden wat er te redden valt. Om de verkiezingen te beïnvloeden wil Misiekaba, dat de huisvesting nu wordt aangepakt, volgens hem is de nood hoog. Bouterse is al meer dan acht jaar aan de macht, ik verbaas me over dat Misiekaba nu pas inziet dat de bevolking geholpen moet worden uit de pinari van de huisvesting. Wat heeft hij als volksvertegenwoordiger al die tijd gedaan voor het volk?

Wat is er gebeurd met de huizenfabriek die met grote bombarie in gebruik werd genomen door Bouterse? De fabriek zou per jaar 3000 woningen te fabriceren. Is Misiekaba nu pas wakker dat er ontwrichting plaatsvindt in gezinnen en families en de sociale excessen door overvolle huizen toenemen? Is André Misiekaba, nu pas te weten gekomen dat veel mensen met stress door het leven gaan met alle gevolgen van dien. Natuurlijk wist Misiekaba allang over deze taferelen die zich al jaren afspelen, maar heeft zich nooit ontfermd over de arme mensen.

Nu de verkiezingen naderen probeert hij zich te profileren als een reddende engel voor de samenleving. Maar het is niets anders dat een grove misleiding, hij is bezig het stemgedrag van de kiezers te beïnvloeden. Als DNA-lid staat hij oogluikend toe dat er een corruptie faciliterend beleid wordt gevoerd, hij is dus mede schuldig aan de toestanden die hij nu aankaart.

Idris Naipal
Advertenties