Agenten gehoord in duikboot-zaak: link Tibiti Savanne
22 Jan, 00:43
foto


Kantonrechter Ingrid Lachitjaran heeft maandag politiemannen gehoord in de spraakmakende duikboot strafzaak. In deze zaak staan Efrain C., Jimenez P., Luis R., Alonso V., Sanchez P., Albida B., Margarita B. en Mirabal G., terecht. Na het verhoor van de politiemannen is het duidelijk geworden dat er een link bestaat tussen de onderschepte duikboot en de illegale airstrip die te Tibiti Savanne werd ontdekt. Deze airstrip was een kilometer lang en vijf meter breed.

Volgens de getuigen gaat het om een goed onderhouden illegale airstrip. Hier waren er zeven vaten met vliegtuigbrandstof verscholen. In de infrastructuur was er veel geïnvesteerd, hetgeen aangeeft dat deze airstrip meerdere malen gebruikt zou worden. De duikboot is in Saramacca gebouwd. Uit het aangetroffen materiaal op de plaats delict blijkt dat er eventueel een tweede duikboot gebouwd zou worden.

Toen de politie inval op het terrein deed, werd Efrain C. in de nabije omgeving aangetroffen. Daar werden ook een graafmachine, een vissersboot en een vrachtwagen aangetroffen. Efrain C. was betrokken bij de bouw van de duikboot en had een emmer bij zich. In die emmer trof de politie onder andere mobiele telefoons aan. Bij het onderzoek werd een adres gevonden. Dit leidde tot aanhouding van Albida B., Margarita B. en Sanchez P. Albida B. werkte voor R.O. die nog niet aangehouden is. Ze was belast met de aankopen van graafmachine, brandstof en vissersboot. Ook had zij een ponton gehuurd. Ze hield de totale administratie over de uitgaven bij en gaf iedere keer een andere naam op als ze de inkopen deed. Het is nog onduidelijk of deze verdachte ook de plaats delict aandeed. De telefoonuitdraai zal dit moeten uitwijzen.

Jimenez P. werd aangehouden nadat de politie informatie over hem binnenkreeg. Uit het onderzoek bleek dat deze verdachte samen met een ander lid van het Colombiaanse drugskartel gezocht worden door de Drugs Enforcement Administration (DEA) in de Verenigde Staten.

Een van de politiemannen gaf aan dat de duikboot gebruikt zou worden om cocaïne te transporteren. De duikboot had grote brandstoftanks, waardoor het geschikt zou zijn voor transport. De boot zou niet als pleziervaartuig gebruikt worden. Deze had ook geen slaapgelegenheid.

Geen van de verdachten hebben aangegeven dat de duikboot voor drugstransport gebruikt zou worden. Volgens de politieman zijn zij tot deze conclusie gekomen door het onderzoek en de informatie die ze van DEA hadden. Het vervaardigen van een duikboot is niet strafbaar. De duikboot was niet door een deskundige geïnspecteerd.

De raadslieden Irvin Kanhai, Benito Pick en Edward Redjopawiro deden het verzoek om de voorlopige hechtenis van de verdachten op te schorten. Lachitjaran wees dit verzoek af, omdat zij van mening is dat ernstige bezwaren nog overeind staan. Verder bestaat er vluchtgevaar. Op 18 februari zullen vier andere getuigen gehoord worden in deze zaak.

Wanita Ramnath