WhatsApp legt gebruikers beperkingen op
21 Jan 2019, 15:15
foto
WhatsApp beperkt zijn doorstuur-mogelijkheden. (Getty Images)


WhatsApp beperkt al zijn leden tot het maximaal vijf keer doorsturen van een bericht in een poging de verspreiding van valse informatie op het platform aan te pakken. Het Facebook-bedrijf had het beleid al zes maanden geleden in India geïntroduceerd. .


De stap volgt na een aantal moordgevallen die werden toegeschreven aan valse berichten die werden verspreid via de dienst. Tot nu toe konden gebruikers elders berichten tot 20 keer doorsturen.

De update van de regels van de app is aangekondigd tijdens een evenement in Jakarta, Indonesië. Het land houdt zijn algemene verkiezingen in april. Het bedrijf vertelde de BBC dat het zijn beslissing had genomen nadat het "zorgvuldig" de resultaten van zijn een half jaar durende test in het land had geëvalueerd.

"De doorstuur-limiet reduceerde doorgestuurde berichten over de hele wereld aanzienlijk," voegde een woordvoerster eraan toe. "[Dit] helpt WhatsApp gericht te houden op privéberichten met nauwe contacten. We blijven luisteren naar feedback van gebruikers over hun ervaring en zoeken mettertijd naar nieuwe manieren om virale inhoud aan te pakken."

Gecodeerde berichten
Maximaal 256 gebruikers kunnen worden ingeschreven in een WhatsApp-groep. Dus theoretisch kan een enkele gebruiker nu alleen een bericht doorsturen naar 1.280 andere personen in plaats van de 5.120 dat eerder mogelijk was. Er is echter niets om te voorkomen dat de ontvangers elk de boodschap maximaal vijf keer zelf doorsturen.

De beperking komt op een moment dat WhatsApp en de andere diensten van Facebook onder toenemende druk staan door hun rol in de verspreiding van propaganda en andere onwaarheden online. Vorige week maakte Facebook bekend dat het 500 pagina's en accounts had verwijderd die naar verluidt betrokken waren bij het verspreiden van nepnieuws in Centraal-Europa, Oekraïne en andere Oost-Europese landen. Onlangs heeft het ook aangekondigd dat het een Britse fact-check-service had gebruikt om inhoud op zijn belangrijkste platform te markeren.

Het gebruik van end-to-end versleuteling door WhatsApp betekent echter dat de berichten alleen door hun afzenders en ontvangers kunnen worden gelezen, waardoor het bedrijf minder valse rapporten kan herkennen. Maar eind vorig jaar meldde de Indiase pers dat de regering een wetswijziging overwoog die Facebook zou dwingen om WhatsApp te wapenen voor 'onwettige' inhoud. Dit zou een uitdaging zijn voor het gebruik van de coderingstechnologie.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April