Column: Politieke Borrelpraat #444
20 Jan 2019, 22:31
foto
De drugs zijn donderdag verbrand op het politieterrein te Kraka.


“Zo heren, zo werd het zoveelste cokkaverhaal netjes afgesloten met een vreugdevuur op het politieontspanningsoord te Kraka.”
“Jawel, daar ging meteen ook de hele voorraad andere, in beslag genomen drugsrommel van de politie de fik in.”
“En voor het eerst maakten we mee dat journalisten mochten aanwijzen welke pakken spul met een veldtester op de inhoud konden worden getest. Wat transparant gaat dat er opeens toch aan toe.”
“En een vijftal kleine jongens is opgepakt als bewijs dat er arrestaties zijn verricht in deze mega-cokkazaak, want het zou toch te gek zijn als er niemand zou worden opgepakt.”
“Ja, dus een chauffeur, een verpakker, een inlader, een inklaarder, een douanier en dus geen grote boys.”
“Daar waren we toch op voorbereid, sinds de gevleugelde uitspraak van jongeman Parade die op z’n persconferentie bij herhaling en met nadruk zei dat die grote boys moeilijk te pakken zouden zijn.”
“En hij onderbouwde deze uitspraak met: ‘overal ter wereld is dat zo.”
“Maar dat is toch waar? Wetten worden toch toegepast op de kleine man en vooral op de middenman; de grote boys leven boven en onder de wet, want die hebben genoeg ondergronds verdiend kapitaal om officiële bescherming te kopen.”
“Is dat werkelijk zo, meneer Jules?”
“Beste jonge borrelvriend in ons midden, ik heb je al een paar keren gezegd: no kaar mi ‘meneer’. Hier aan de borreltafel geen ‘U’ en ‘meneer’. Duidelijk?”
“Ja, meneer Jules.”
“Jeetje, het zit er bij hem echt ingebakken. Lieb’a mang.”
“Heb jij de magistrale verfilming van het boek van Mario Puzo niet gezien, jongeman?”
“Welke film?”
“Met Marlon Brando in de hoofdrol. The Godfather.”
“Oh ja, ik heb deel drie geloof ik gezien, maar ik snapte er eerlijk gezegd niet zoveel van.”
“Te begrijpen. Je moest dat eerste deel eerst hebben gezien.”
“The Godfather behoort tot de tien beste films aller tijden. Daar zie je hoe de georganiseerde misdaad uit de eindjaren vijftig in New York in elkaar zat. Het zijn gewoon een vijftal families die de activiteiten in de onderwereld beheersen, zoals de prostitutie, de goktenten, de smokkel enzo.”
“En hoe zij bescherming kopen bij hoge politiefunctionarissen en niet te vergeten invloedrijke politici. En dat was de sterke kant van de Godfather, het hoofd, van de Corleone-familie.”
“Politie, oké. Maar politici? Die komen toch op voor het volk?”
“Wahahahahahaah. Hihihihi.”
“Woei, woei woei, wat een goeie mop, jongeman. Je hebt ons echt laten lachen. Vincent, geef hem als beloning een shot double black.”
“Ik begrijp niet zo goed waarom jullie het zo een mop vinden wat ik over politici zei.”
“Don Corleone had een groot voordeel boven de andere families, omdat hij de belangrijkste politici ‘in his pocket’ had, zoals ander familiehoofd dat uitdrukte.”
“En omdat Don Corleone niet wil meegaan met de rest om in harddrugs, narcotics dus, te gaan investeren, wordt hij neergeschoten, maar hij overleeft de aanslag en wordt in een klein ziekenhuis verpleegd. Tot daar willen ze hem liquideren, maar zijn jongste zoon, Maikel Corleone, weet dat te voorkomen.”
“Die scene in dat ziekenhuis vind ik een van de spannendste scenes die ik ooit heb gezien. Ik deed het zowat in mijn broek in de bioscoop. De hele propvolle zaal was doodstil, dan wan boi fu Stalles, de goedkoopste rang vooraan het theater, baar’ wan bigi bari, juist op het spannendste moment: ‘wai!’. De hele bioscoop lag natuurlijk plat.”
“Maar wat ik ook heel goed vond, is dan de invloed van de pers. Een paar grote kranten zijn het eigendom van de Corleone-familie en die trekken de beerput van de corrupte politiechef open en zo keert de publieke opinie zich tegen de corrupte politietoppers.”
“Maar in de afgelopen mega-drugszaak in ons land is ook duidelijk met berichten via de media geprobeerd verwarring en eenzijdige beïnvloeding van de publieke opinie te bewerkstelligen.”
“Heel goed gezien, jongeman. Dan hebben opeens nep-politiemannen die geliquideerde Nickeriaanse jongeman verhoord, dan is hij in Guyana vermoord…”
“Daar is hij toch vermoord?”
“Ja no? Daar is hij daar netjes op de rivieroever gedeponeerd. Hij is duidelijk elders vermoord, want er waren nergens bloedspetters te zien.”
“Wie weet is hij aan Surinaamse zijde of zelfs op de rivier om het leven gebracht.”
“Maar waarom moest hij dood?”
“Vraag jij je niet af waarom in eerder publicaties tot herhalens toe werd gezegd dat de gebroeders ‘Oem’ niet bij de belading van de containers aanwezig waren? Hoe wist ‘men’ dat zo zeker? Of wilde ‘men’ hen beschermen?”
“Dus waarschijnlijk wist die arme jongeman teveel.”
“Sowieso, maar dat hoeft nog niet de hoofdreden voor zijn liquidatie te zijn geweest, want er zullen nog meerderen zijn die veel weten, maar die leven nog. En nergens uit blijkt dat hij wilde klikken, want dan killen ze jou zeker, al is het tot in de best beveiligde cel.”
“Maar waarom is die jongeman dan geliquideerd?”
“Dat zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Maar vind jij het niet vreemd dat men op de haven precies wist in welke verzegelde container die lai zat? En waarom zijn die andere containers van ditzelfde bedrijf niet in het bijzijn van de pers ook niet geopend. Gewoon werd gezegd dat daarin niets zat.”
“Er is dan duidelijk een tip gegeven om die bepaalde container te openen.”
“Goed zo, jongeman. Maar door wie en waarom? Dat is koffiedik kijken. Een van de mogelijkheden is dat er bij het beladen van die rijstcontainers bewust met die lai is geknoeid, want die lading was toch zo overduidelijk anders verpakt. Stop dat spul toch in die zakken rijst, dan moet men alles openmaken. Hier kon je gewoon al van meters afstand zien dat er anders verpakt spul in de container zat.”
“Dus volgens die optie moeten enkele lieden in die orga geprobeerd hebben hun eigen slag te slaan door een deel van de lading met een tip te laten pakken en wie weet zat er nep spul in die verpakking, want daar op de haven werd niet met een tester in het bijzijn van de pers getest wat er in die pakken zat. Later wist de politie wel te vertellen dat hun eigen onderzoek had uitgewezen dat er cokka in die pakken zat.”
“En dan duurde het dááááágen voordat ze met moeite een nietszeggende persconferentie belegden.”
“En de politiewoordvoerder was daarna zo netjes om te stellen dat de politie in feite niet in de pers had hoeven te komen.”
“Dus die omgebrachte jongeman had even de tijd gekregen om zijn tori met zijn waarschijnlijke Guyanese comparanten te regelen. Daarom was hij volgens zijn advocaat Barbamang van schrik even ondergedoken en zou hij zich binnen een paar dagen weer aanmelden. Maar toen ging het goed fout.”
“Maar wat gaat er met die aangehouden kleine boys gebeuren?”
“Ach, dat wordt een rechtsgeding, waarbij advocaten goed gaan verdienen. Zie je nu waarom velen zo graag advocaat willen worden?”
“En wie betaalt ze? Deze kleine jongens hebben echt niet zoveel geld.”
“Ach kom, de orga betaalt via via wel.”
“Suriname, land vol sprookjes en goedgelovige mensen.”
“Zoals het sprookje dat de skalians op het stuwmeer van kwikvervuilers opeens zijn veranderd in kwik-zuiverende boten. Name of the movie: Transformers on the stuwmeer.”
“Yeaaah, leve ons gesubsidieerd leningenland. Eet, drink en stem straks in een roes, zei Loes tegen haar poes.”

Rappa
Advertenties