President moet duidelijkheid geven over trawlers
21 Jan 2019, 19:08
foto
President Desi Bouterse bij aankomst in De Nationale Assemblee donderdag. De vergadering wordt dinsdag voortgezet. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse zal dinsdag duidelijkheid moeten geven over de visserijsector. Amzad Abdoel (NDP), Chan Santokhi (VHP) en Carl Breeveld (DOE) hebben indringende vragen gesteld over de zes fabriekstrawlers die zich nog steeds in de Surinaamse wateren bevinden. De volksvertegenwoordigers willen van de president weten wat de stand van zaken is.

"Laat u persoonlijke belangen van individuen niet prevaleren boven belangen van land en volk. We hebben recent mogen meemaken de perikelen rond de visserijsector en de aanvraag van vergunningen voor zes trawlers die absoluut niet voldoen aan de wettelijk gestelde voorwaarden," zei Abdoel. Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij had in De Nationale Assemblee gezegd dat indien de trawlers niet voldoen aan de wettelijke voorwaarden ze geen vergunning zullen krijgen. "Echter hebben wij daarna niets meer van de minister vernomen. Ik hoop, voorzitter, dat inmiddels de aanvragen voor vergunningen wel zijn afgewezen. Ik zou heel graag van de regering willen weten wat de stand van zaken is," voerde Abdoel aan.

Santokhi stelde dat de minister heeft gezegd dat er geen vergunningen zijn verleend. Hierna kwamen officiële documenten boven water drijven, waarin blijkt dat er wel toestemmingsbriefjes zijn gegeven. "Wij accepteren dit, we accepteren hier dat delen van de regering hier leugens komen vertellen en er gebeurt niets. Ik vraag duidelijkheid van de regering met betrekking tot de kwestie van de visserijvergunningen. Wat voor vergunning is uitgegeven, hoeveel en aan wie is er uitgegeven. Laat de regering ook komen met een verhaal over die 60 vergunningen die zijn uitgegeven waar toppers van de regering jacht op maken. Misschien zijn 60 vergunningen al verdeeld onder regeringsmensen," betoogde de VHP-fractievoorzitter.

Breeveld verwees naar de president die stelde dat de bevolkingsvisserij verhoogde aandacht zal krijgen. Daarnaast zal onder meer buitenlandse technische expertise worden aangetrokken voor het bewaken en beschermen van de bijkans 350 zeemijl in zee. "Echter hebben we vanuit de media vernomen dat de visserijsector niet gerust is over deze uitspraken van de president. Gevreesd word dat de zes Chinese fabrieksboten toch op een of andere manier geaccommodeerd worden voor diepzeevisserij. De trawlers zijn nog steeds niet uit de Surinaamse wateren. De vaartuigen bevinden zich in de monding van de Surinamerivier, dichtbij het lichtschip." Breeveld roept de regering op te waken voor leegroof van de Surinaamse visgronden.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April