Santokhi: Afrekenen met etnische politiekvoering
20 Jan, 00:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft aan zijn gehoor meegegeven dat afgerekend wordt met etnische politiekvoering. (Foto's: Leroy Troon)


VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft de enorme massa op het partijterrein 'de Olifant' zaterdagavond meegedeeld dat de verkiezing in 2020 niet gaat tussen etnische groepen, stad en district en culturele groepen. Het gaat om goed en kwaad, 'dharma en adharma'. Het goede heeft zich gebundeld in de 'orange movement' om het kwaad - deze regering - te vernietigen. De VHP zal het land in 2020 teruggeven aan het volk en Suriname redden. De VHP-leider meent dat oprichter Jagernath Lachmon trots kan terugkijken op het resultaat bij het 70-jarige bestaan van de partij. Dit heeft hij bedoeld met verbroederingspolitiek. Op de massameeting zijn alle bevolkingsgroepen uit alle districten van het land vertegenwoordigd.

Santokhi is bijzonder ingenomen met de opkomst en het nieuwe gezicht van de VHP dat is gepresenteerd. Mensen die twijfelden, zijn volgens hem nu ervan overtuigd dat VHP het antwoord is. Voor de coalitie en vrienden van de partij, de voormalige partners, had Santokhi ook een boodschap. "Voer geen etnische politiek. Die tijd is voorbij. Er wordt haat gecreëerd met de smerige etnische politiekvoering. Wij rekenen af met de etnische politiekvoering," benadrukt Santokhi. Hij voert ook aan dat er ook geen tijd is voor verdeel- en heerspolitiek. Hij benadrukt dat het om een nationale aanpak gaat, waarbij alle Surinamers gebundeld worden in één partij.

De VHP-leider is blij met het vertrouwen dat mensen gegeven hebben door hun massale aanwezigheid. Mensen zijn niet bang meer voor broodvrees en bekennen openlijk kleur. Verwijzend naar het gedachtegoed van Lachmon, stelt Santokhi dat politiek er moet zijn om Surinamers kansen te bieden voor duurzame ontwikkeling. Daarom is de VHP bezig in diverse districten om projecten uit te voeren. Ontwikkeling wordt volgens de leider van de oranje partij niet gebracht door mensen pakketten te geven en hen afhankelijk te houden.

De regering heeft volgens Santokhi bewezen geen ontwikkelingsvisie te hebben, die de VHP wel heeft. Het land heeft tal van mogelijkheden om uit de crisis te komen. De VHP heeft samen met haar partners het land diverse keren uit de crisis gehaald, waarin de mensen die nu aan de macht zijn, het volk hebben gestort. Hij merkt op dat een kleine groep zich verrijkt ten koste van het volk. Hij belooft dat de gelden die gestolen worden van het land, teruggehaald zullen worden wanneer de VHP de regeermacht overneemt. Santokhi stelt dat nog 15 maanden overbrugd moeten worden, dan wordt er afgerekend met deze regering. "Wij zullen samen strijd leveren tegen deze groep. De VHP komt met een crisisbeheersingsplan, reddingsplan voor Suriname. Deskundigen zijn al bezig hiermee. De 'orange movement' gaat recht op haar doel af, naar 28+ zetels," houdt Santokhi zijn gehoor voor.