India: Half miljoen betogers eist afzetting premier Modi
19 Jan, 18:35
foto
Honderdduizenden betogers luisteren naar de oppositieleiders tijdens de 'Unite India' demonstratie in Kolkata, India. (Foto: Reuters)


De oppositiepartijen in India hebben een half miljoen aanhangers naar de oostelijke stad Kolkata getrokken voor de grootste machtsstrijd tegen premier Narendra Modi voorafgaand aan de nationale verkiezingen die in mei moeten worden gehouden. De massale bijeenkomst 'Unite India', die vandaag is, bracht leiders van meer dan 20 nationale en regionale partijen bij elkaar - waarvan velen eerder tegen elkaar gevochten hebben tijdens verkiezingen - om te strijden tegen Modi en zijn heersende hindoe-nationalistische Bharatiya Janata Party (BJP).

"De regering van Modi is voorbij de houdbaarheidsdatum," zei Mamata Banerjee, minister-president van West-Bengalen. Haar regering, die de demonstratie organiseerde, had voorgesteld dat er vier miljoen mensen zouden komen, maar politiecommissaris Rajeev Kumar van Kolkata zei dat 500.000 mensen in de oostelijke stad kwamen opdagen.

Modi, die zaterdag het militair arsenaal inspecteerde in de deelstaat Gujarat, beschuldigde de oppositie van het handelen in eigenbelang. "De alliantie is niet tegen mij, ze is tegen India," citeerde de krant Hindustan Times de premier.

Modi, wiens BJP in 2014 een aardverschuivingsoverwinning won en nu op zoek is naar een nieuwe term, wordt geconfronteerd met toenemende ontevredenheid over werkloosheid en economische ongelijkheid. De BJP werd verslagen in drie belangrijke deelstatenverkiezingen in december aan de Congrespartij, de belangrijkste oppositiepartij.

Congrespartijleider Rahul Gandhi was niet bij de betoging aanwezig, maar stuurde partijvertegenwoordigers. Zijn moeder Sonia Gandhi, de voormalige voorzitter van de partij, zei dat het "een belangrijke poging was om leiders te stimuleren om tegen de regering van Modi te vechten".

Leiders van de linkse partijen ontbraken ook in de opkomst van zaterdag, als gevolg van spanningen tussen oppositiepartijen over wie hun eerste ministeriële kandidaat tegen Modi zou zijn. Sprekers uit talloze deelstaten, regionale en kaste-gebaseerde partijen in India bekritiseerden de premier en zijn BJP voor wat zij beweerden dat een politiek voert die verdeeldheid zaait die gemeenschappen tegenover elkaar plaatst.

Verschillende leiders herhaalden de slogan "BJP verwijderen, democratie redden." HD Deve Gowda, die kort premier was in de jaren negentig, zei dat regionale partijen krachtig waren, maar "India niet kunnen redden zonder zich te verenigen". De oppositie is niet verenigd in een formeel blok, maar sommige deelstaatleiders hebben hun krachten gebundeld naarmate de verkiezingen naderen.

Vorige week kondigden twee regionale partijen en voormalige bittere rivalen - de Samajwadi-partij (SP) en de Bahujan Samaj-partij (BSP) - een onwaarschijnlijk alliantie aan om Modi uit te dagen in de deelstaat Uttar Pradesh, de meest bevolkte en politiek kritische deelstaat van India. Met de vorming van de SP-BSP-alliantie in een deelstaat die 80 leden naar het Lagerhuis van het parlement stuurt, loopt de partij van Modi het risico de verkiezingen te verliezen, zegt Banerjee.

Arvind Kejriwal, eerste minister van Delhi, zei dat Modi zijn beloftes, waaronder het scheppen van banen, niet was nagekomen. "Modi had beloofd om 20 miljoen banen per jaar te creëren, maar na een mislukte lancering van nationale verkoopbelasting en het ongeldig maken van geld in 2016 zijn meer dan 10 miljoen banen verloren gegaan", zei hij.
De BJP verwierp de vooruitzichten van een bondgenootschap van de oppositie en vroeg zich af wie een dergelijke coalitie zou leiden. Het werkloosheidscijfer in India bereikte in december 7,4 procent, het hoogste cijfer in 15 maanden, terwijl het aantal werkzame personen met bijna 11 miljoen is gedaald ten opzichte van een jaar geleden, zo meldde het in Mumbai gevestigde Centre for Monitoring Indian Economy deze maand.

Verschillende leiders spraken ook over het falen van de BJP om de crisis van de boeren aan te pakken. Politici verklaarden tijdens de betoging dat de groei van India vertraagd was tijdens Modi's termijn en hun eerste prioriteit was om hem te verslaan, waarna na de verkiezingen zal worden beslist wie zijn opvolger wordt.

Van Modi wordt verwacht dat hij in zijn laatste budget op 1 februari een pakket ter waarde van meer dan één biljoen roepie ($ 14 miljard) detailleert, inclusief voordelen voor boeren en andere belastingbetalers.