Mexico: Explosie brandstofpijplijn doodt 66 mensen
19 Jan, 14:42
foto
Familieleden kijken naar de plek van de explosie van een brandstofpijplijn waar forensische experts bezig zijn met het onderzoek in Tlahuelilpan, in de Mexicaanse deelstaat Hidalgo. (Foto: Reuters0


Een explosie van een brandstofpijplijn in Mexico heeft het leven gekost aan minstens 66 mensen. Vermoed wordt dat de explosie gisteravond plaatsvond nadat brandstofdieven de pijplijn hadden kapotgemaakt in de stad Tlahuelilpan in de deelstaat Hidalgo. Er zijn ook veel gewonden, zeggen de Mexicaanse autoriteiten.

Ambtenaren zeggen dat veel mensen bezig waren om containers te vullen en werden verzwolgen door de vuurvlam. Tientallen verkoolde lichamen waren op de locatie, die veiligheidstroepen hebben afgezet.

In een update zei de gouverneur van de deelstaat Hidalgo, Omar Fayad, : “het dodental die we hebben tot een paar minuten geleden…is 66, terwijl er 76 gewonden zijn.” Onder de gewonden zijn drie vrouwen en een kind van twaalf, zei hij.

Verwarde familieleden zijn nog steeds bijeen op het veld waar de explosie plaatsvond. Forensische experts blijven de overblijfselen fotograferen te midden van een achtergrond van verbrande kleding en afgedankte brandstofemmers. De eerste berichten hadden aanvankelijk minstens 21 doden gemeld.

Er wordt aangenomen dat brandstofdieven de pijpleiding hebben geboord. Beelden voor de explosie lieten een grote straal vloeistof in de lucht zien. Pemex, het staatsbedrijf in Mexico, bevestigde in een verklaring dat het vuur werd veroorzaakt door illegaal tappen.

Minister van Openbare Veiligheid, Alfonso Durazo, zei dat de brand kort voor middernacht lokale tijd was geblust. Sommige inwoners bekritiseerden veiligheidstroepen ter plekke omdat ze mensen niet met meer geweld hadden gewaarschuwd om weg te blijven van de lekkende brandstof.

Durazo vertelde de televisiezender Televisa: "Er waren op een gegeven moment te veel mensen en het leger en het militair personeel trokken zich terug om problemen te voorkomen." Dat was kort voordat de explosie plaatsvond. Sommige inwoners zeiden dat ze benzine moesten vullen.

"Veel mensen arriveerden met hun jerrycans, vanwege het tekort aan benzine dat we hebben gehad," vertelde inwoner Martin Trejo aan AFP toen hij op zoek ging naar zijn zoon die brandstof had verzameld. Brandstofdiefstal, lokaal bekend als "huachicoleo" (of moonshining) heerst in sommige Mexicaanse gemeenschappen.

De regering heeft gezegd dat de praktijk het land vorig jaar ongeveer US$ 3 miljard heeft gekost. President Andrés López Obrador, die in december aantrad, heeft een grote actie aangekondigd. Duizenden mariniers zijn ingezet om pijpleidingen te bewaken en het transport is op sommige plaatsen helemaal stilgelegd.

Het beleid heeft geleid tot een toegenomen afhankelijkheid van tankerleveranties en er zijn wijdverspreide meldingen van brandstoftekorten en lange rijen bij benzinestations geweest. Na de ontploffing hield Fayad een pleidooi op Twitter om te proberen verdere rampen te voorkomen.

"Ik dring er bij de hele bevolking op aan om niet medeplichtig te zijn aan brandstofdiefstal," zei Fayad (in het Spaans). "Afgezien van het feit dat het illegaal is, brengt het uw leven en die van uw families in gevaar, wat er vandaag in Tlahuelilpan is gebeurd, mag niet worden herhaald."

Na de ontploffing beloofde president López Obrador via de lokale media zijn anti-diefstalbeleid voort te zetten totdat het is uitgeroeid. "In plaats van de strategie te stoppen, zal de strijd tegen de illegaliteit en diefstal van brandstof, worden versterkt," zei hij. "Het belangrijkste is nu om voor de gewonden te zorgen, om levens te redden, dat is het belangrijkste."

Pemex heeft in het verleden een aantal andere dodelijke ongevallen gekend. Minstens 37 mensen werden gedood tijdens een explosie in het hoofdkantoor van Mexico City in 2013 en nog eens 26 stierven bij een brand in een gasfaciliteit in 2012.