Vertrouwenscrisis bij landbouwcoöperatie Kwatta
18 Jan, 12:18
foto
De landbouwcoöperatie Kwatta.


De commissie van Toezicht van de Coöperatieve inkoop, verkoop en landbouwwerktuigen vereniging Kwatta G.A., het bestuur -exclusief de voorzitter- en leden hebben het vertrouwen in voorzitter Dewnandan (Wim) Bajnath opgezegd. Een motie van wantrouwen is vandaag aan de voorzitter gestuurd per deurwaardersexploot.

Directe aanleiding voor de vertrouwenscrisis zijn misstanden binnen de commissie. Zo stond het contract van de groentewinkel van de coöperatie aan de Ringweg op naam Bajnath en niet op naam van de organisatie. De coöperatie betaalde maandelijks de tegenwaarde van US$ 1.250, terwijl de eigenaar van het pand maandelijks SRD 1.250 ontving. De commissie wijst erop dat ze maandelijks is benadeeld voor ongeveer US$ 1.000. Gedurende het tweejarig contract is dat zo’n US$ 24.000, zeggen de commissieleden.

Er zijn groenteleveringen gedaan aan huize Margriet door Bajnath zelf, terwijl het tehuis de coöperatie had benaderd. Bajnath heeft de groenten tegen de kostprijs van de coöperatie-markt genomen, heeft de leveringen zelf gedaan aan huize Margriet en heeft vervolgens de inkomsten te eigen bate aangewend.

Bajnath zou in de afgelopen jaren op basis van ongeveer SRD 3.000 per maand in totaal zo’n SRD 360.000 hebben ontvangen van de coöperatie. “Ondanks dit heeft Bajnath om een gouden handdruk gevraagd ter waarde van US$ 10.000,” staat in de motie. Dit verzoek kan ertoe leiden dat voorzitters die na Bajnath komen ook aanspraak zullen willen maken op deze handdruk. Op 27 januari worden er bestuursverkiezingen gehouden. Bajnath zwaait dan af als voorzitter en ondersteunt een lijst die wordt geleid door VHP-topper Ganesh Kandhai. De coöperatie-leden vrezen dat de organisatie zal worden gepolitiseerd. Tot gistermiddag konden er nog kandidatenlijsten worden ingeleverd. Er is een tweede lijst ingediend onder leiding van Radjinder Debie.

In de motie worden nog tal van misstanden van Bajnath aangehaald die zouden hebben geleid tot de vertrouwenscrisis. “Verdere samenwerking met de voorzitter is niet mogelijk,” zegt de commissie in de motie.

pdf-icon.gif motie_van_wantrouwen_bajnath.jpg