Rusland bezorgd over leenbeleid regering
18 Jan, 01:21
foto
Gregory Rusland, fractievoorzitter van de Nationale Partij Suriname. (Foto: Raoul Lith)


De NPS-fractieleider Gregory Rusland heeft net als diverse volksvertegenwoordigers zijn zorgen geuit over het leenbeleid van de regering. "Wij maken ons zorgen over de intenties van de regering om nog veel meer geld te gaan lenen dan er nu reeds geleend is. Als we zien dat de regering nog SRD 7 miljard wil lenen in 2019, dan betekent het dat wij dus ver boven de 80% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) zullen zitten, wat onze positie voor terugbetaling verslechtert bij gelijkblijvende omstandigheden. Er is geen significante productieverhoging." Dit heeft Rusland aangedikt tijdens de algemene politieke beschouwingen, donderdag.

"Indien wij lenen en daaruit de verdiencapaciteit op een verantwoorde manier verhogen zullen wij kunnen meegaan, maar wij zullen niet mee kunnen gaan met projecten die veel duurder in aanpak zijn dan het zou kunnen. Wij moeten efficiënt en effectief investeren wat niet gezegd kan worden van de initiatieven van de regering," beklemtoont de NPS-topman.

Hij haalt het project om de Johan Adolf Pengel luchthaven aan te gaan aanpassen voor een bedrag van meer dan US$ 200 miljoen, aan. Er komt volgens de politicus veel meer bij kijken. Nagegaan moet worden of aan de hand van de omstandigheden en mogelijkheden, inclusief realistisch berekende mogelijkheden, het om een verantwoord project gaat. "Projecten moeten passen binnen onze mogelijkheden en perspectieven. Waarom doen we het, wat zijn de voordelen, wat gaan we ermee bereiken en wat verdienen we ermee?" zijn vragen die hij beantwoord wil hebben van president Desi Bouterse.

Rusland heeft ernstige twijfels over de begroting voor dit jaar die meer dan SRD 15 miljard is. Die van vorig jaar was ongeveer SRD 7 miljard. Hoe zal het dubbele van het bedrag dit jaar worden uitgegeven? "Het is onrealistisch," stelt de politicus. Hij wacht op de uitleg van de regering hierover. De president zal dinsdag antwoorden op de vragen die gesteld zijn donderdag.