Verdachte in drugszaak gevonnist voor drie maanden
18 Jan, 10:16
foto


Taxichauffeur Ricardo M. is donderdag gevonnist tot een celstraf van tien maanden waarvan zeven voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht met een proeftijd van drie jaar en een boete van SRD 750 of een hechtenis van twee weken. De man heeft de Wet op Verdovende Middelen overtreden. Het transporteren van de cocaïne is wettig en overtuigend bewezen.

De verdachte was op weg naar Albina met zijn Toyota Ist. De politie kreeg een tip dat hij drugs vervoerde. Hij werd gesommeerd om te stoppen. Ricardo M. deed erg nerveus en zag kans om op een onbewaakt moment weg te lopen van de locatie. In de motorkap van zijn voertuig trof de politie een pakketje aan waarin 471 bolletjes waren verstopt. Uit het scheikundige rapport blijkt dat er slechts 60 gram cocaïne was in het pakketje van 4.082 gram.

Bij de rechter-commissaris (rc) had de verdachte bekend dat de drugs van hem was en dat hij deze zou vervoeren naar Frans-Guyana. Hij deed dit samen met een zekere Tito. Vervolgens kwam de verdachte terug op zijn verklaringen en zei dat de drugs van Tito was en dat hij niet eens wist dat het om drugs ging. Hij zou nog nooit drugs hebben gezien. Ook had hij verklaard dat hij de drugs samen met Tito in de motorkap van het voertuig had geplaatst, zodat de politie het niet zou vinden. De verdachte bekende het transport gedeelte. Het vervoeren van drugs werd daarom wettig en overtuigend bewezen.

Advocaat Maureen Nibte die de verdachte juridisch bijstond, voerde op de rechtszitting aan dat haar cliënt aangeeft dat hij niks van de drugs weet. Ze vroeg de strafmaat van de officier van justitie, Roline Gravenbeek, te verminderen. De kantonrechter wees het verzoek van Nibte af, omdat de verdachte wel de drugs had vervoerd en bij de rc wel alles had bekend.

Wijnhard vond dat de verdachte geen goede proceshouding had. Ze nam de strafeis van Gravenbeek over. Ze halveerde de boete van SRD 1.500 naar SRD 750. Het Openbaar Ministerie had een strafeis van tien maanden waarvan zeven voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht met een proeftijd van drie jaar en een geldboete van SRD1.500 of een hechtenis van een maand.


Wanita Ramnath