Verdachten horen strafeis voor gekwalificeerde diefstal
18 Jan, 05:03
foto


Gekwalificeerde diefstal in vereniging is de aanklacht tegen Iwan S. en Rayen M.. Ze zouden hun daden hebben gepleegd op 12 juli vorig jaar. Rayen M. zijn aanklacht is verzwaard met opzet en schuld heling. Tegen hem is donderdag tien maanden celstraf waarvan vijf voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, geëist. Zijn comparant Iwan S. hoorde een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan tien voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.

Als de kantonrechter dit strafvoorstel van de officier van justitie, Claudia Bruining, zal overnemen, blijven de verdachten op vrije voeten. Beiden zijn al in vrijheid gesteld.
Het slachtoffer had bandenpech. Iwan S. bood de man hulp aan, maar nam daarbij de tas met documenten en geld van de man, weg. Hij vluchtte in een witte Toyota Ipsum. De benadeelde heeft hem op de camerabeelden positief herkend. De politie kreeg een anonieme tip over de verblijfplaats van Iwan S. Bij aankomst troffen zij Rayen M. ook aan. Beiden werden aangehouden.

Bij de politie hadden beide verdachten een volmondige bekentenis afgelegd. Iwan S. beweerde dat hij de tas weggenomen had en een bedrag in USD en SRD had ontvangen van Rayen M. Ook kreeg hij USD 6.300 om een auto te kopen. Vervolgens kwamen beiden terug op hun verklaringen. Rayen M. beweerde dat hij in geldnood zat en dat hij USD 1.200 van Iwan S. had gehad.

Het Openbaar Ministerie (OM) zal uitzoeken als het mogelijk is om de mobiele telefoon en het busje van Rayen M. verbeurd te verklaren. Iwan S. vroeg wat er is gebeurd met het voertuig dat bij zijn zusje was. Het OM verklaarde dat zijn zusje afstand heeft gedaan van het voertuig en dat dit terug is naar de benadeelde. In zijn laatste woord zei Iwan S. dat hij niets heeft gedaan. Op 7 maart zal advocaat Oscar Koulen pleiten voor Rayen M. Iwan S. wenste geen advocaat.


Wanita Ramnath