Santokhi praat over schande aanpak drugsvangst
17 Jan 2019, 15:22
foto
Chan Santokhi, fractievoorzitter van de VHP tijdens de algemene politieke beschouwingen. (Foto: Raoul Lith)


VHP-fractieleider Chan Santokhi wil dat de regering duidelijkheid geeft over het onderzoek rond de mega drugszaak. Hij merkt veel onzorgvuldigheid, onjuiste en gefabriceerde informatie. Uit officiële informatie blijkt dat mensen zijn opgehaald en verhoord, terwijl de politie dit heeft ontkend op een persconferentie. De politicus wil weten wie dan wel mensen heeft opgehaald. Santokhi spreekt van schande over de aanpak van deze kwestie. De VHP-topper wil dat de juiste informatie wordt gegeven.

Ronnie Brunswijk, fractieleider van de ABOP, kaart deze kwestie ook aan. Hij vindt dat de politie gewoon moet optreden en niet bang moet zijn voor 'zware jongens'. De politie moet zich volgens hem ook niet verschuilen achter het Openbaar Ministerie. Brunswijk wil van de regering weten wat de stand van zaken is, want er is een dode gevallen. Santokhi vindt het niet in de haak dat de regering tot nu toe zwijgt.

Santokhi merkt op dat Suriname steeds meer als drugsdoorvoerland wordt gebruikt. Hij noemt onder andere de duikboot en nu weer een megavangst. De regering moet duidelijkheid geven over hoeveel drugs daadwerkelijk is onderschept, stelt Santokhi. De regering moet aangeven dat het onderzoek plaatsvindt door een gespecialiseerd team. De procureur-generaal zal de leiding moeten nemen in deze.

"Gaat u onderzoeken wie de mensen opgehaald heeft en komt u met goede verklaringen, komt u met deskundige verklaringen, komt u met vertrouwenwekkende verklaring, want u bent bezig de samenleving te misleiden als Korps Politie Suriname. Regering ik roep u op om te komen met de juiste informatie, laat er geruststelling ontstaan. Er worden mensen gedood alsof het doodnormaal is in deze samenleving. En alles gaat door als business as usual," voert de VHP-fractieleider aan.

"Laten wij onze verantwoordelijkheid oppakken en laten wij de samenleving duidelijkheid geven. En laat de rechtelijke macht, het Openbaar Ministerie, alle ruimte krijgen om het werk te doen. Laat het Korps Politie Suriname met een betere verklaring komen en geen verwarring creëren in de samenleving. Dat is niet de rol van het politieapparaat. Weet u wat het betekent als u als politieapparaat zegt, u bent niet in staat. Wat zal de samenleving denken? Een samenleving die opkijkt naar de politie die haar moet gaan beschermen. Waarvoor zit u daar, pakt u in en laat anderen het werk doen. Schande regering! Dit kan niet, we roepen de regering op duidelijkheid te brengen, geruststelling te geven aan de samenleving, geruststelling te geven aan de familie en zorg te dragen dat de personen die hiervoor verantwoordelijk zijn, nationaal en internationaal, uit de maatschappij gehaald worden en daar veilig opgeborgen worden waar zij thuishoren," betoogt Santokhi.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April