Reikwijdte internationale discussies bevolkingsbeleid vergroot
17 Jan 2019, 19:08
foto
Michelle Jules, functionaris op het Bureau voor Migratie en Integratie.


De reikwijdte van de beleidsdiscussies over Bevolking en Ontwikkeling is internationaal vergroot. Het belangrijkste onderwerp dat vroeger op de wereldconferenties werd bediscussieerd was het beheersen van de bevolkingsgroei in ontwikkelingslanden door gezinsplanning. In 1994 tijdens de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD) kwam daarin een keerpunt.

Woorden van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken tijdens de jaarlijkse breakfast meeting die werd gehouden door Biza in samenwerking met de United Nations Population Fund (UNFPA) vorige week in het Marriot Hotel. De meeting heeft als doel de overheid te informeren over de uitvoering en planning van de projecten met betrekking tot het bevolkingsbeleid. Gesteld is dat gezinsplanning een onderdeel is van het totale pakket van reproductieve gezondheid en sociale ontwikkeling. Regeringen, waaronder Suriname, hebben zich daaraan gecommitteerd.

Het actieprogramma van het Cairo Program of Action is ambitieus en daarmee voor vele landen moeilijk uitvoerbaar. De bewindsman zegt dat er vooruitgang is geboekt, maar niet op alle terreinen. Bovendien is die vooruitgang vooral gesegmenteerd en niet evenredig. Een van de gebieden betreft de internationale migratie. Grote aantallen migranten, gedocumenteerd of niet gedocumenteerd, blijven uitgesloten van volledige deelname aan hun samenleving van bestemming.

In zijn toespraak stelde minister Noersalim verder dat het vraagstuk met betrekking tot migratie nog niet van de baan is voor Suriname en vele andere landen. “Sterker nog, voor de verdere ontwikkeling van Suriname wordt migratie als game changer gezien. Het is om die reden noodzakelijk dat wij ons samen in die migratievraagstukken verdiepen, zodat wij ook adequate antwoorden daarop kunnen vinden.”

Om het belang van migratie ook internationaal te accentueren heeft de Surinaamse regering zich samen met 159 andere landen recent gecommitteerd aan de Global Compact For Safe, Orderly and Regular Migration. De wereldwijde overeenkomst omvat 23 doelstellingen voor een beter beheer van migratie op lokaal, regionaal en mondiaal niveau. De Conferentie werd in Marrakesh (Marokko) gehouden op 10 en 11 december 2018.

Volgens Michelle Jules, functionaris op het Bureau voor Migratie en Integratie (BMI) van Biza, zal dit jaar de Bevolkings Situatie Analyse worden uitgevoerd. Tijdens de meeting vond ook de overhandiging plaats van de State of the World Population Report van de United Nations Population Fund (UNFPA) aan minister Lilian Ferrier van Onderwijs, minister Stephen Tsang van Handel en Industrie, minister Lalinie Gopal van Sport en Jeugdzaken en Melvin Bouva, vice-voorzitter van het parlement. Biza neemt op grond van haar beleidsdoelen het initiatief om een bevolkingsbeleid te ontwikkelen. Het is echter noodzakelijk om samen te werken met andere overheidsdepartementen en maatschappelijke organisaties, omdat het om een cross-cutting kwestie gaat.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April